Egy férfi és egy nő egymás kezét fogják

3 lépés egy jó párkapcsolathoz — így építs ki egészséges határokat!

A határok kiépítése nem feltétlenül rossz dolog. A párkapcsolatokban, vagy akár a barátságokban is fontos ezeknek a vonalaknak a meghúzása, hogy mindenki kiegyensúlyozott maradhasson. Alábbiakban három tippet írtunk össze, melyekkel egészséges korlátokat lehet felhúzni.


A határokhoz való ragaszkodás az egész életünket körbeveszi. Például a kreszben ragaszkodunk a táblák és a lámpák által nyújtott szabályokhoz, hogy megőrizzük saját testi épségünket, vagy egy másik szituációban nem tolakodunk mások elé a sorban, ezzel megadva a kölcsönös emberi tiszteletet.

A legegyértelműbben talán a párkapcsolatokban van szükség a határok kiépítésére, hogy a felek gördülékenyen működjenek együtt. Íme három egyszerű és hasznos tanács, melyekkel felismerhetjük saját határainkat, hogy azokat átültethessük a mindennapokba!

1. Előzmények felülvizsgálata

Milyen érzést nyújt, ha valaki átlép egy határt az életünkben? Lehetséges, hogy egy régi emlék miatt alakult ki ez a gát? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával könnyen meg lehet ismerni a határainkat, valamint el lehet dönteni, hogy szükséges-e ezekhez ragaszkodni. Ha a másik fél átlépi őket, elképzelhető, hogy nem kell rá haragudni, hanem szimplán elrendezhetők a problémák fejben is.

2. Új határok elképzelése

Egy f\u00e9rfi \u00e9s egy n\u0151 veszekednek egym\u00e1ssal

Fotó: Shutterstock

Milyen új határ alkalmazása oldana meg egy adott problémát? Ezt nagyon könnyű elképzelni, akár kisebb változattásokkal vagy szabályrendszerek elgondolásával is. Ha úgy tűnik, hogy megoldásként szolgálhat valamilyen problémára, akkor érdemes tenni vele egy próbát gyakorlatban.

3. Beszélgetés

Végezetül pedig minden kapcsolat alapja, a beszélgetés. Ha az ellenkező fél átlépett egy számunka fontos küszöböt, akkor a legrosszabb, amit tehetünk az adott helyzetben, az az elfojtás vagy a kirobbanó düh durva átadása a partnernek. Sokkal célravezetőbb megoldás megbeszélni a gondokat, hogy legközelebb ne történjen hasonló szituáció, vagy legalábbis kapja meg a szükséges odafigyelést és elővigyázatosságot.