Fű pollen

Akár 200 százalékkal is nőhet az összes pollen mennyisége hamarosan

Egy új amerikai kutatás alapján a helyzet egyre rosszabb, a növekvő pollenkoncentrációnak a jövőben sokkal szélesebb körű hatása lesz, mint néhány nátha és fejfájás.

Egy új tanulmány szerint az Egyesült Államokban ebben az évszázadban akár 200 százalékkal is nőhet az összes pollen mennyisége, ha a világ továbbra is nagy ütemben termeli a járművekből, erőművekből és más forrásokból származó szén-dioxid-kibocsátást. A pollenszezon általában 40 nappal korábban kezdődik tavasszal, és 19 nappal tovább tart majd, mint ma, ha ez a forgatókönyv érvényesül, írja a Hamu és Gyémánt.

Légkörkutatók azt tanulmányozták, hogy a légkör és az éghajlat hogyan hat a fákra és a növényekre. A tanulmány abban különbözik a többi hasonló kutatástól, hogy a 15 különböző vizsgált pollenfajtát külön vizsgálták és nem egyformán kezelték.

Míg a legtöbb tanulmány a pollenekre összpontosít, addig ezúttal több mint egy tucat különböző fű- és fafajtára, valamint arra összpontosítottak, hogy a pollenjük hogyan befolyásolja majd az Egyesült Államok különböző régióit.

Például kimutatták, hogy az olyan fajok, mint a tölgy és a ciprus az északkeleti országrészben fogják a legnagyobb növekedést okozni, de az allergének mennyisége szinte mindenhol emelkedni fog, ami az emberi egészségre és a gazdaságra is hatással lesz.

A szezonális allergiák az amerikai lakosság mintegy 30 százalékát érintik már most egyébként, és az egészségügyi költségektől kezdve a kiesett munkanapokig gazdasági következményekkel járnak.

A fűfélék és növények által termelt porszerű szemcsék, vagyis a pollenek tartalmazzák a növény szaporodásához szükséges hímivarú genetikai anyagot. Az, hogy mennyi virágpor termelődik, a növény növekedésétől függ. A globális hőmérséklet emelkedése sok területen fokozza a növények növekedését, ami viszont hatással lesz a pollentermelésre. A hőmérséklet azonban csak egy része az egyenletnek, a jövőbeni pollenszaporulat nagyobb hajtóereje a növekvő szén-dioxid-kibocsátás lesz.

A magasabb hőmérséklet meghosszabbítja a vegetációs időszakot, így a növényeknek több idejük lesz a pollenkibocsátásra és a szaporodásra. A szén-dioxid eközben elősegíti a fotoszintézist, így a növények nagyobbra nőhetnek és több virágport termelhetnek. A szén-dioxid szintje sokkal nagyobb hatással lehet a jövőben a pollenszaporodásra, mint a hőmérséklet.

Ha már a puszta gondolattól is kalapál a fejed, van néhány jó hírünk is, legalábbis arra vonatkozóan, hogy előre tudjad, mikor jönnek a pollenhullámok. Azon dolgoznak ugyanis a kutatók, hogy a tanulmány modelljét felhasználva pontosabb helyi pollenelőrejelzéseket dolgozzanak ki.