Hálószoba

Valószínűleg te sem porszívózol ezen a részen a hálószobában

A következő ágynemű cserénél a matrac felületét is érdemes megtisztítani.

A legtöbben valószínűleg nem gondolnak arra takarításkor, hogy az ágyuk matracát is érdemes letisztítani. Matthew Lee, a Dyson vezető kutatója szerint azonban a matrac ugyanúgy összegyűjtheti a port, mint bármely más háztartási felület, így poratka, baktériumok, pollenek és vírusok lehetnek rajta.

„Bár tisztának tűnhet, a matracod valójában a mikroszkopikus élet melegágya lehet, ami hatással lehet a közérzetedre alvás közben”

Még ha hetente cserélünk is ágyneműt, ez nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy a matracunkat tisztán tartsuk. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan érdemes kiporszívózni a matracot a megfelelő módon a por és a baktériumok eltávolítása érdekében.

A pornak való tartós kitettség, például ha minden éjjel nyolc órán át belélegezzük, kihatással lehet az egészségre. Bár Lee szerint a poratka önmagában ártalmatlan, a poratka allergének világszerte az allergiás betegségek egyik releváns kiváltó okozói. A kora gyermekkorban a beltéri allergéneknek, köztük a háziporatka-atkáknak való kiterjedt kitettséget az asztmával is összefüggésbe hozták.

Sajnos a matrac tisztán tartásához nem elég, ha hetente kimossuk és lecseréljük az ágyneműt.

„A poratka lehet, hogy kicsi, de kitartó. A karmaik segítenek nekik megtapadni a matrac mélyén lévő rostokon, ami megnehezítheti az eltávolításukat”

– mondja Lee.

Szerencsére a porszívó szívóereje, különösen nagy teljesítményű üzemmódban, elegendő ahhoz, hogy a felületre tapadt poratkákat eltávolítsuk. Használhatunk kárpitos vagy bármilyen olyan tartozékot is, amelynek merev nejlon sörtéi vannak, mivel ezek is képesek eltávolítani a poratkákat és a törmeléket a matrac rostjairól.

Lee szerint fontos, hogy a porszívó teljesen zárt szűrőrendszerrel rendelkezzen, hogy az allergének ne kerüljenek vissza az arcunkba tisztítás közben.

Ha megvan a megfelelő tartozék, porszívózzuk ki a matrac tetejét és oldalait, különös figyelmet fordítva minden olyan redőre vagy varratra, amely összegyűjtheti a poratkákat. Érdemes az ágy alatt is kiporszívózni, ahol a por összegyűlhet. Emellett pedig mindenképpen érdemes legalább néhány havonta forgatni vagy megfordítani a matracáot, hogy minden területet ugyanannyi ideig használjunk. Ez segít megelőzni a megereszkedést és hosszabb élettartamot biztosít a matracnak.

Az elhalt hámsejtek eltávolítása érdekében hetente mossuk és cseréljük ki az ágyneműt, de lehet, hogy a matracot nem kell ilyen gyakran porszívózni.

„Általános szabály, hogy évente kétszer tisztítsa meg a matracát: egyszer a tavaszi takarításkor, egyszer pedig a poratka-szezon végén, októberben. Ez biztosítja, hogy csökkentse a matracában jelen lévő bőrpelyhek számát, mielőtt a poratka-szezon elkezdődik, így minimalizálva a poratkák táplálékforrását”

– magyarázza Lee.

Ha azonban szezonális pollenallergiánk van, vagy allergiásak vagyunk a poratkákra, érdemes a matracokat rendszeresebben porszívózni. Ha vannak háziállataink, ráadásul az ágyunkban alszanak, szintén gyakrabban kell tisztítania a matracot, mivel azok sokat vedlenek.

(Bhg)

Nyitókép: Shutterstock