edző lány

Nehéz a reggeli edzés? Tartsd be ezt az öt alapelvet és megváltozik a hozzáállásod!

Reggelente szeretnél edzeni, de nincs meg hozzá a kellő motiváció? Ezek, a szakértők által is használt és bevált alapelvek nagyban segítenek egy hatékony és tartható reggeli edzésprogram kialakításában.


Cikkünk azoknak is szól, akik hozzászoktak az edzésükhöz, viszont változtatni szeretnének rajta. De persze azok is hasznát vehetik, akik most akarnak belevágni egy reggeli edzésrend kialakításába. Lássuk is a szakértő általi 5 könnyen megszokható tippet!

​Találjuk ki, milyen edzéstervet szeretnénk!

Ez talán nyilvánvalónak hangzik, de valójában nagyon fontos, ha olyan edzésprogramot akarunk kialakítani, amit be is tudunk tartani. Szenvedősen kényszeríthetjük magunkat reggeli magas intenzitású edzésekre, azt gondolván, hogy ezek a legkeményebb és leghatékonyabb edzések. Azonban alapvető igazság, hogy egy olyan edzés, amit nem élvezünk, soha nem válik be úgy a testünk számára, mint az, amit élvezettel végzünk el.

Ezt is olvasd el! Az edzés utáni jeges fürdőzés nyolc pozitív hatása a szervezetre

Legyünk rugalmasak!

Egy l\u00e1ny a f\u00f6ld\u00f6n \u00fclve ny\u00fajt edz\u00e9s el\u0151ttFotó: Unsplash/Anastasia Hisel

Ne feledjük, néhány kihagyott edzés nem befolyásolja hosszú távon az edzéstervünket. Egy edzés indokolt kihagyása miatti stressz elronthatja a kedvünket, amit ne hagyjunk. A reggeli edzésekkel kapcsolatos "mindent vagy semmit" megközelítés átformálása nagymértékben csökkentheti a nyomást, ezáltal az edzés is élvezetesebb lesz.

Állítsuk 15 perccel korábbra az ébresztőnket!​

Első tippünk egy praktikus megoldás, ami nagyban segít elindítani megfelelő időben a napi rutinunkat. Ha szeretünk lassan felkelni reggelente, egyszerű, de hatékony megoldás, ha 15-20 perccel azelöttre állítjuk be az ébresztőt, hogy ténylegesen fel kellene kelnünk. Így anélkül tudunk szundikálni, hogy az egész reggeli rutinunkat felborítanánk. Ezen kívül megkönnyíthetjük a reggeleinket azzal is, ha előző este előre kikészítjük a reggel használatos dolgainkat.

Ez is érdekelhet: Fiatal nő edzés utáni fáradtságban szenved Rosszul érzed magad edzés után? Ez az oka!

Naplózzunk!

Bár körülményes tevékenységnek hangzik, a naplózás roppant hatékony módszer a hetünk tervezésében. Minden vasárnap nézzük meg az előttünk álló hetet, és írjuk be az edzéseket a naptárunkba. Így tudjuk, hogy mikor lesz több idő és energia a kemény edzésekre, és mely napokon nincs időnk arra, hogy beiktassunk egy izzasztó edzést.

Reális célokat tűzzünk ki!

Egy dologban minden szakértő egyetért: ha irreális elvárásokat támasztunk magunkkal szemben – bármilyen más területén is az életnek – annak csak csalódás vagy kudarc lesz a vége. Ha például teljesen kezdők vagyunk, heti három edzés is elég ahhoz, hogy a szívverésünk felgyorsuljon, a vérünk pumpáljon és elérjük a célunkat. A kicsit haladóbbaknak pedig heti ötszöri 30 perces edzést javasolnak a személyi trénerek a fittség fenntartásához.

De az összehasonlítás az öröm tolvaja. Ne hagyjuk, hogy mások teljesítményéhez mérjük a magunkét. Csakis a saját utunkra koncentráljunk.

Nyitókép: Shutterstock

(Marie Claire)