Egy napkitörés

A teljes​ égboltot beragyoghatja a napokban egy hatalmas napkitörés

Egy nemrégiben történt hatalmas napkitörés hihetetlen távolságokban láthatóvá teheti a sarki fényt. Ennek hatására olyan területeken is ragyoghat az éjszakai égbolt, ahol talán még soha nem láthatták a jelenséget.


A napfoltok olyan területek a fő csillagunk felszínén, ahol az erős mágneses mezők csomókba rendeződnek, majd hirtelen gyorsasággal kiszakadnak. Ennek a folyamatnak következményei az úgynevezett napkitörések, melyek során nagy energiájú részecskék robbannak ki az űrbe. Ha ezek a Föld felé veszik az irányt, akkor a bolygónk mágneses mezőjét egy kicsit összenyomják ezek az anyagok, melyek végig futnak a mezővonalakon és felkavarjak a molekulákat.

Ennek a lenyűgöző folyamatnak látható hatása a sarki fény. A most vizsgált jelenség során egy adott nappontból 17 kitörés történt, melyek közül kettő egyenesen a Föld felé halad, ketten együtt pedig egy kannibál koronakitöréssé alakultak. Ez azt jelenti, hogy a két óriási kilökődés megelőzte a korábbiakat és kisebbeket, és a részecskék felemelésével egy kombinált hullámot alkotnak.

Szakértők mérései szerint ez a kolosszus 3 027 599 km/órás sebességgel robog felénk. A becsapódásnak az eredménye várhatóan egy erős G3-as geomágneses vihar lesz, ami annyit jelent, hogy a sarki fény még Pennsylvania, Iowa és Oregon államokban is tökéletesen látható lesz.

A tudósok szerint az eddig legnagyobb napitörés az 1859-es Carrington-jelenség volt, amely nagyjából 10 milliárd 1 megatonnás atombomba energiájával volt azonos. Hatása egyrészről a Karib-tenger déli részén is megragyogtatta a sarki fényt, de az akkori távirati rendszereket is tönkretette. Ha egy hasonló erősségű esemény napjainkban történne, akkor dollárbilliós károkat okozna szerte a világon, valamint teljeskörű áramkimaradásokra lehetne számítani.

A sarki f\u00e9ny

Fotó: Unsplash/Nicolas J Leclercq

Nyitókép: Unsplash/NASA

Forrás: ScienceAlert