A Bompas & Parr dizájnstúdió világító szusijai

Sötétben világító szusikat ehetünk ebben a bárban

A Bompas & Parr dizájnstúdió Abu Dhabiban nemrég nyitott pop-up bárjában sötétben világító szusit és koktélokat szolgálnak fel.

A londoni székhelyű Bompas & Parr Glow in the Dark Sushi nevű bárját az Egyesült Arab Emírségek fővárosában december 9. és 18. között megrendezett Mother of the Nation nevű fesztivál alkalmából hozta létre. Az ultraibolya fényt biolumineszcens összetevőkkel kombinálva a tervezők számos, harsány színben világító szusiételeket és koktélokat tudtak készíteni.

Az étlapon rózsaszínűen fluoreszkáló nigiri, valamint kék és neonzöld árnyalatú maki is szerepelt. A különleges hatást a fekete fény, az ultraibolya sugárzást kibocsátó UV-fény használatával hozták létre.

Az elektroneltolódásnak nevezett jelenség során az ultraibolya energia bizonyos atomokat magasabb pályára lök. A fényhatás akkor jön létre, amikor visszatérnek a normál pályára.

„A fekete fény ultraibolya sugárzást bocsát ki, ami gerjeszti az atomokat és fluoreszkáló fényt bocsát ki. Csak bizonyos ételekkel és/vagy B2-vitaminnal működik. Ilyenek például a tonik, a banán, a paprika és a méz"

– mondta Rian Coulter, a Bompas & Parr vezető ügyfélmenedzsere a Dezeennek.

A természetes lumineszcenciával rendelkező, egyéb élelmiszer-összetevők közé tartozik a hal, a gomba és a shiso és egy bizonyos típusú salátalevél.

A Bompas & Parr ezen fényreaktív összetevők közül a lehető legtöbbet felhasználva dolgozta ki étlapját, majd élelmiszer-kivonatokat és pigmenteket használt fel, hogy még túlzottabb hatásokat keltsen.

Az étlap arra törekszik, hogy a szórakozás és a kényeztetés tágabb értelmezéseit egyesítse az étel, a közösség és a kreativitás legjobb szellemében"

– fogalmazott Harry Parr, a stúdió társalapítója.