egy nő sushit eszik pálcikával

Ehetsz sushit terhesen? Megkérdeztük a szakértőt

A babavárás kimerítő munka, a reggeli rosszulléttől és az ételek ellenszenvétől kezdve a hátfájásig. Ha ehhez még hozzávesszük a tiltott ételek egész listáját, igazi kihívássá válik. De vajon ehetünk-e ilyenkor sushit? Ennek jártunk utána.


Dr. Sara Gottfried táplálkozási szakértő szerint a válasz:

Igen, csak válassz biztonságos és jó hírű forrást, győződj meg róla, hogy friss az illata, és kerüld a nyers halat vagy tenger gyümölcseit tartalmazó szusit.

​Akkor ezek szerint minden rendben a sushival?

Nem egészen. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) azt mondja, hogy terhesség alatt kerülni kell minden nyers vagy nem kellően átsütött halat, mert a nyers halak, beleértve a szusit és a sashimit is, nagyobb valószínűséggel tartalmaznak parazitákat vagy baktériumokat, mint a teljesen átsütött halak. Tehát amikor Dr. Gottfried azt mondta, hogy lehet szusit enni terhesség alatt, akkor csak a főtt halat tartalmazó sushira gondolt.

Több szakértő vallja azt, hogy a sushi fogyasztása – beleértve a nyers fajtákat is – rendben van a terhesek számára, amennyiben az jó hírű forrásból származik.

Emily Oster közgazdász szerint a nyers halat tiltott területnek tekintik a baktériumok (ő kifejezetten a szalmonellát és a campylobaktériumot említi) miatt, amelyek élelmiszerrel terjedő betegségeket okoznak. Elmagyarázza, hogy ezek a baktériumok ugyanolyan kockázatot jelentenek a nem terhes emberekre, és nem valószínű, hogy károsítják a magzatot, ha elkapják őket. Oster azt tanácsolja, hogy a szokásos mértékű óvatossággal járjunk el.

​Milyen kockázatokkal jár a sushi fogyasztása terhesség alatt?

egy terhes n\u0151 sushit eszik p\u00e1lcik\u00e1val

Fotó: Shutterstock

Gottfried szerint a kockázatokat a nyers sushi és a nyers halak vagy tenger gyümölcseinek helytelen kezelése jelenti. Még ha a hely, ahonnan vesszük, jó hírű is, a legjobb, ha elkerüljük a nyers haltermékeket az ételmérgezés vagy a lisztéria fokozott kockázata miatt.

Ami az egyéb kockázatokat illeti, mint például a paraziták, az FDA szerint minden olyan nyers halat, amelyről ismert, hogy parazitákat tartalmaz, általában gyorsfagyasztással fagyasztanak le, mielőtt szusiként árulják. Ez az eljárás elpusztítja a lehetséges parazitákat, de a baktériumokat nem.

​Milyen típusú halakat lehet biztonságosan fogyasztani terhesség alatt?

A SMASH halak egészséges forrást kínálnak a létfontosságú omegákból, és alacsony a higanytartalmuk

– mondja Gottfried. A SMASH halak közé tartozik a lazac (különösen a vadon fogott alaszkai), a makréla, a szardella, a szardínia és a hering. Más alacsony higanytartalmú halak és kagylók közé tartozik a garnélarák, a homár, a rák, az osztriga, a fésűkagyló, a pisztráng, a tilápia és a tőkehal.

​Milyen halfajtákat kell kerülni a terhesség alatt?

A nyers halakon kívül Gottfried szerint „a tonhalat és a kardhalat kerülni kell a higanyexpozíció csökkentése érdekében". Az FDA pedig azt is tanácsolja, hogy kerüljük a narancssárga érdeshalat, a cseréphalat, a cápát, a marlint és a királymakrélát, és a nagyszemű tonhalat is (néhány más tonhalfajta, például a bíbichal, alacsony higanytartalmú, és alkalmanként nyugodtan fogyasztható).

Forrás: PureWow

Nyitókép: Shutterstock