Banánt szagló kutya, illusztráció

Nem mindegy, hogy üres hassal vagy jóllakottan érezzük az ételek illatát

Egy friss kutatásból kiderült, hogy az emberek kevésbé érzékenyek az ételszagokra, ha előtte közvetlenül ettek valamit.

A Northwestern Egyetem tudósai megállapították, hogy az emberek kevésbé érzékenyek az ételszagokra, ha előtte közvetlenül ettek valamit, írja a Hamu és Gyémánt. Vagyis, ha épp egy hatalmas kakaós csigát fogyasztottunk el, kisebb valószínűséggel fog becsábítani minket egy pékségbe az onnan áradó, finom illat.

A kutatásból kiderült, hogy azok a résztvevők, akik éppen fahéjas péksüteményt vagy pizzát ettek, kevésbé érzékelték az „étkezéshez illő" szagokat, de a nem odaillő szagokat annál inkább. Az eredményeket ezután agyi szkennelésekkel támasztották alá, melyek azt mutatták, hogy az agy szagokat feldolgozó részeinek aktivitása hasonló módon változott. Ezek azt mutatták, hogy ahogy a szaglás szabályozza, hogy mit együnk, úgy az, hogy mit eszünk, szabályozza a szaglásunkat.

„A táplálékfelvétel és a szaglórendszer közötti visszacsatolásnak evolúciós előnye lehet"

– mondta Thorsten Kahnt, a tanulmány vezető és szerzője, a Northwestern University Feinberg School of Medicine neurológia, pszichiátria és viselkedéstudományok docense.

Az orrunkkal érzékelhető dolgok közötti kapcsolat a rendszeres táplálkozás alap pillére, a visszacsatolási hurok megszakadása a rendellenes táplálkozáshoz és az elhízáshoz vezethet.