szedres morzsasüti

Egyszerű, sokoldalú és finom: szedres-barackos morzsasüti recept

Ez a recept egyszerű és sokoldalú – és minden évszakban használhatunk idénygyümölcsöket a tetejére.


Könnyebb, mint a hagyományos crumble-ök, és pudinggal vagy crème fraîche-csal tálalva isteni. Mutatjuk, hogy készíts szedres-őszibarackos morzsasütit könnyedén!

​Hozzávalók:

  • 160 g amaretti keksz
  • 80 g mandulapehely
  • 75 g sótlan, szobahőmérsékletű vaj
  • 50 g sima liszt
  • 50 g porcukor (szuperfinom)

A szeder- és baracktöltelékhez:

  • 350 g szeder
  • 6 őszibarack, hámozva, kimagozva, felszeletelve (ha fagyasztott őszibarackot használunk, előbb felolvasztjuk és lecsepegtetjük)
  • 100 g porcukor
  • 3 evőkanál kukoricaliszt 2 evőkanál vízzel feloldva
  • ½ citrom héja és leve

​Elkészítési mód:

szedres morzsas\u00fcti

Fotó: Shutterstock

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A morzsás feltéthez az amaretti kekszet a pelyhesített mandulával együtt konyhai robotgépben megpépesítjük.

2. Egy keverőtálban dörzsöljük össze a vajat és a lisztet, hogy morzsára hasonlítson, majd adjuk hozzá a cukrot a manduladarával együtt, és keverjük össze.

3. A keveréket terítsük szét egy sütőlapon, és a sütőben 10-15 perc alatt süssük aranyszínűre. Hagyjuk kihűlni.

4. A töltelékhez tegyük a szedret, az őszibarackot, a cukrot, a kukoricaliszt-keveréket, a citromhéjat és -levet egy nehéz lábasba, és lassan forraljuk fel, közben folyamatosan kevergetve, hogy a cukor feloldódjon. Addig főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul.

5. Tegyük át egy sütőedénybe, és szórjuk meg az amaretti morzsás feltétet. A sütőben 5-6 percig süssük. Ne feledkezzünk meg a tejszínről.

Nyitókép: Shutterstock