Egy hőmérő

A szélsőséges időjárás ennyi embert ejthet csapdába a jövőben

A mostani nyáron jelentkező perzselő hőhullámok csupán a kezdetnek számítanak. Szakértői előrejelzések szerint a jövőben ennél sokkal nagyobb forróság várható a globális felmelegedés miatt, a rekkenő hőség pedig rengeteg embert fogságban tarthat majd.

A First Street Foundation klímakockázat-kutató nonprofit szervezet nemrégiben tett közzé egy jelentést, melyben egy szakértő modellezett értékelést fogalmazott meg az amerikai kormányzat hat évnyi műholdas adatai alapján. Emellett ingatlanonként megjósolta a szélsőséges hőség jövőbeli kockázatát is.

A közzétett adatok összhangban vannak a tudósok figyelmeztetéseivel, miszerint a szélsőséges hőség az elkövetkező évtizedekben egyre gyakoribbá válik. Az előrejelzés azt mondja, hogy a jövő esztendőben 8 millió amerikainak kell szembenéznie azzal, hogy a nyár folyamán legalább egy napon keresztül 51 Celsius-fok lesz.

2053-ra ez a szám 107 millió amerikaira emelkedik, ami mindössze 30 év alatt 13-szor több embert jelent.

A jelentésben szereplő méréseket elsősorban az Amerikai Egyesült Államok középső részére korlátozták, de ez nem azt jelenti, hogy a Föld más országai nem észlelik majd a globális felmelegedés pusztító hatásait. Ekkora hőmérséklet esetén — a ScienceAlert cikkében leírtak alapján — a meteorológiai szolgálatok arra figyelmeztetik a lakosokat, hogy a hőguta kockázata magas.

Mind ezek tetejébe az infrastruktúrára is kihatással lehet az időjárás. Ebben a hőségben az autóutak göröngyössé válhatnak, a sínek elhajolhatnak, így pedig jóval nagyobb a baleseti kockázat. Arról nem is beszélve, hogy a repülőterek aszfaltja túlzottan felforrósodhat, így leállíthatják a járatok indulásait.

A szakértők az adatok nyilvánossá tételével azt szeretnék tudatni, hogy azonnal tenni kell valamit a kibírhatatlan hőség kezdete előtt.

A felmelegedés csökkentésére már több módszert is kitaláltak, legutóbb például egy olyan tervet vázoltak fel, mely szerint egy buborékokból álló védőréteget juttatnának az űrbe. A védelmi rendszer így felfoghatná a Nap káros sugarainak egy részét, ezzel megoldva az üvegházhatás problémáját. Az ötlet megvalósulásának esélyéről egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Nyitókép: Shutterstock