A mentes vagy buborékos víz jobb az egészségünknek?
A szénsavas víz buborékai a szén-dioxid a szűrt vízhez való hozzáadásával keletkeznek. A reakció szénsav keletkezik, amely a szénsavas vizet savasabbá teszi (pH-ja kb. 3,5), mint a szénsavmentes vizet (közelebb áll a semlegeshez, pH-ja 6,5-8,5 körül van).
A víz a legjobb módja a szervezetünk hidratálásának. A kutatások azt mutatják, hogy a hidratálást illetően a szénsavmentes és a szénsavas víz egyformán hatékony. A szénsavas vagy szénsavmentes víz egyértelműen jobb, mint a mesterségesen édesített ízesített italok vagy gyümölcslevek.
Az ásványvíz nem árt a fogaknak és a csontoknak?
Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az ásványvíz károsítja a csontokat. Bár a sok üdítőital fogyasztása összefüggésbe hozható a csonttörések számának növekedésével, ez nagyrészt amiatt van, hogy összefüggésbe hozható a nagyobb arányú elhízással.
Az ásványvíz savasabb, mint a szénsavmentes víz, amely megpuhíthatja a fogzománcot. Általában emiatt nem kell nagyon aggódni azonban, kivéve, ha cukorral vagy citrusfélékkel keverik az ásványvizet, amelyeknek sokkal magasabb a savassága, és károsíthatják a fogakat.
Ha azonban gyakran csikorgatjuk a fogainkat, a lágyulás fokozhatja az általa okozott károkat, ha pedig otthoni fogfehérítést végzünk, a szénsavas víz elszínezheti a fogainkat.
A legtöbb más esetben azonban nagyon sok ásványvíznek kellene hosszú időn keresztül elhaladnia a fogak mellett ahhoz, hogy észrevehető károsodást okozzon.
Hogyan befolyásolja az ivóvíz az emésztést?
Tévhit, hogy a (bármilyen) víz fogyasztása étkezés közben káros az emésztésre. Bár elméletileg a víz hígíthatja az ételt lebontó gyomorsavat, a gyakorlatban nem úgy tűnik, hogy az ivásnak bármilyen negatív hatása lenne – az emésztőrendszer egyszerűen alkalmazkodik az étel állagához.
Egyesek szerint a szénsavas italok gyomorpanaszokat okoznak. Ez a gázok felhalmozódása miatt van, ami puffadást, görcsöket és kellemetlen érzést okozhat. A túlműködő hólyaggal rendelkezőknél a savasság a vizeletürítési rendszert is megnehezítheti.
Nehezebben emészthető a hideg víz?
Meglepően kevés tanulmány született a hideg víz fogyasztásának hatásáról a szoba hőmérsékletű vízzel összehasonlítva. Némi bizonyíték arra találtak arra, hogy a (két Celsius-foknál) hidegebb víz gátolhatja a gyomor összehúzódásokat és lassíthatja az emésztést, míg a jeges víz összeszűkítheti az ereket és görcsöket okozhat.
Más kutatások szerint azonban a hideg víz fogyasztása átmenetileg fokozhatja az anyagcserét, mivel a szervezetnek energiát kell fordítania ahhoz, hogy testhőmérsékletűre melegítse fel azt. Ez a hatás minimális, és nem valószínű, hogy jelentős súlycsökkenéshez vezet.
Összességében tehát, akár szénsavasat, akár menteset iszunk, a víz mindig a legegészségesebb ital lesz, amit választhatunk.
Ha pedig aggódunk a fogzománc egészsége miatt, hasznos tipp, ha a szénsavas víz után egy pohár szénsavmenteset is iszunk. Ez segít átöblíteni a fogakat és visszaállítani a száj savtartalmát a normális szintre.
Nyitókép: Shutterstock