családi étkezés szilveszterkor

Nyolc szerencsehozó újévi fogás a világ különböző tájairól

Szilveszterkor mindendánnyiunknak megvannak a saját kis szokásai, amikkel megfelelően készülünk az új évre. A hagyományok szerint ilyenkor más ételeket illik fogyasztani, mint általában, hiszen ezzel szerencsét és sikereket tudunk bevonzani a jövőnkbe. Cikkünkben nyolc olyan ételt kerestük a világ különböző országaiból, amik valamilyen formában szerencsét hoznak.


z\u00f6lds\u00e9gek \u00e9s k\u00e1poszta szilveszterre

Fotó: Unsplash/Alexandr Podvalny

1. Zöldek

A zöld szín sok esetben a szerencse szimbóluma, gondoljunk csak a négy levelű lóherére vagy a jáde szobrocskákra. Ha nem is hiszünk az ilyenekben, akkor is érdemes kelkáposztát, zöldbabot vagy kelbimbót fogyasztanunk eben az időszakban, hogy egészségesen indítsuk az új esztendőt.

2. Tészta

Egyes ázsiai országokban hosszú tésztákat esznek újév napján, mert úgy vélik, ezzel meg tudják hosszabbítani életüket. A nehézséget az jelenti, hogy a tésztaszálat nem szabad elszakítani evés közben.

3. Káposzta

Több országban, például Német- és Írországban a káposztát a jövőbeli sikerrel és a szerencsével kötik össze, mivel árnyalatuk hasonlít a készpénz színére. A lilakáposztához nem fűznek külön jelentést, de hasonlóképpen fogyasztják ezeken a napokon.

4. Sertéshús

Eredetileg a gazdag népcsoportok számára volt elérhető ez az eledel, így a jómód szimbólumaként ma is előszeretettel helyezik a megterített asztalokra.

5. Hal

Egyes országokban a céltudatosság és a jövő felé haladás miatt eszik, mivel az állat is egyenes irányban halad az árral, máshol pedig a bőséget jelenti a halhús, mivel egyes fajok rajokban élnek és mozognak.

6. Lencse

A káposztához hasonlóan a gazdagság és a jómód bevonzása miatt kerül a tányérokba, mivel apró pénzérmékre emlékeztetnek a szemek formái.

7. Gránátalma

Törökországban és más mediterrán területeken a szerencse jeleként fogyasztják, máshol pedig a bőséggel és a termékenységgel hozzák összefüggésbe.

8. Fekete szemű bab

Déli országok hiedelme szerint jóléthez vezeti azt, aki fogyasztja ezt a zöldséget, különösen akkor, ha kelkáposztaágyon tálalják.