Étrend-kiegészítő tabletták rózsaszínű háttér előtt

Egy étrend-kiegészítő 65%-kal csökkenti a szívbetegségek okozta halálozások számát

Az ízületi fájdalmak kezelésére népszerű kombinált étrend-kiegészítő csökkenti a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozást is.

A glükozamin és a kondroitin rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri eredetű halálozások és a bármilyen okból bekövetkező halálozás csökkenésével.

Ha ezt a kiegészítőt egy éven át naponta szedjük, az 65 százalékkal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozás arányát, és 39 százalékkal a minden okból bekövetkező halálozásét, derül ki a PsyBlog cikke által említett tanulmányból.

A National Health and Nutrition Examination Survey 16 686, 40 éves vagy annál idősebb amerikai felnőttre vonatkozó adatait elemző kutatás szerint a glükozamin és a kondroitin kiegészítése ugyanolyan hatékony a teljes halálozási arány csökkentésében, mint a rendszeres testmozgás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy pusztán a tablettától ugyanilyen egészségügyi előnyöket érhetünk el, ha kihagyjuk a rendszeres testmozgást.

„Ez azt jelenti, hogy ha egy nap ötkor végzünk a munkával, akkor hagyjuk ki az edzőtermet, vegyünk be egy glükozamin tablettát, és menjünk haza helyette? Mi nem ezt javasoljuk. Mozogjon továbbra is, de a gondolat, hogy a tabletta szedése is előnyös lenne, érdekes”

– mondta el Dana King professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A szív- és érrendszeri betegségek 65 százalékkal csökkent halálozásába beletartozik a szívbetegség, amely a világ legnagyobb gyilkosa, valamint a szívkoszorúér-betegség (CHD) és a sztrók.

Az egyik lehetséges oka annak, hogy a glükozamin és a kondroitin általánosságban csökkentheti a halálozási arányt, a gyulladáskeltő citokinekre gyakorolt hatásukkal függ össze.

A glükozamin és a kondroitin természetes vegyületek, amelyek a kötőszövetekben, így a porcokban is megtalálhatók, de kagylókból vagy gombákból is előállíthatók. Ezek képesek csökkenteni a gyulladást azáltal, hogy elnyomják a gyulladáskeltő citokineket (a sejtek által kibocsátott kis fehérjéket).

A vény nélkül kapható glükozamin kondroitin tartalmú étrend-kiegészítők népszerű termékek az ízületi fájdalmak és az osteoarthritis kezelésére. Elmondása szerint King maga is szed glükozamin plusz kondroitin kiegészítőket.

„Tagja vagyok egy helyi kerékpáros klubnak, és hétvégenként kirándulni járunk. Egy nap megkérdeztem a többi kerékpárost, hogy szednek-e glükozamint, és mindenki szedett. És arra gondoltam: „Hát, vajon tényleg hasznos lehet?” Így lettem kíváncsi rá.”

Nyitókép: Shutterstock