Ez a hétköznapi ital befolyásolja a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát
A magas tejfogyasztás nem növeli a koleszterinszintet egy 2 millió emberen végzett nagyszabású vizsgálat szerint. Sőt, azoknál, akik minden nap tejet ittak, alacsonyabb volt a rossz (LDL) koleszterinszint, mint a nem tejivóknál, olvasható a PsyBlog cikkében.
Mint kiderült, a magasabb tejfogyasztás a koszorúér-betegség 14 százalékkal, valamint és a 2-es típusú cukorbetegség 11 százalékkal alacsonyabb kockázatával járt együtt. A magas zsírtartalmú tejtermékek fokozott fogyasztása, telített zsírtartalmuk miatt, negatív hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre.
A telített zsírokat összefüggésbe hozták a magas vérkoleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával (CVD). Számos tanulmány azonban megállapította, hogy a tej és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása alacsonyabb koleszterinszinthez és a CVD-k kockázatának csökkenéséhez vezet.
Ez a tanulmány a tejfogyasztás hatását vizsgálta a kardio-metabolikus kockázatra (a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázati tényezői) genetikai megközelítéssel, a laktáz génváltozatának vizsgálatával.
A laktáz a tejben és tejtermékekben található cukrot, a laktózt lebontó emésztőenzim. Az enzimet a laktáz (LCT) gén kódolja.
A kutatócsoport megállapította, hogy azok az emberek, akik nagyobb mennyiségű tejet fogyasztanak, rendelkeznek a laktózt emésztő genetikai variációval.
Vimal Karani professzor, a tanulmány vezető szerzője elmondta, azt találták, hogy a magasabb tejfogyasztással összefüggésbe hozott genetikai variációval rendelkező résztvevők körében magasabb volt a BMI, a testzsír, de ami fontos, alacsonyabb volt a jó és a rossz koleszterin szintje.
Emellett a kutatók megállapították, hogy a genetikai variációval rendelkezőknél szignifikánsan alacsonyabb volt a szívkoszorúér-betegség kockázata. Mindez arra utal, hogy a tejfogyasztás csökkentése nem feltétlenül szükséges a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
Az okok, amelyek miatt a magas tejbevitel csökkentheti a koleszterinszintet, összefügghetnek:
- A tejben lévő kalcium és laktóz befolyásolja a zsíranyagcserét
- Más tejtermékekkel összehasonlítva a tej alacsony zsírtartalmú, de a laktózérzékenyek a kalciumbevitel biztosítása érdekében hajlamosak magas zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztani, amelyek nagyobb mennyiségű koleszterint tartalmaznak
- Az olyan élelmiszerekből, mint a tej, származó kalciumbevitel fokozza az epesav eltávolítását, így a máj koleszterinszintjét epesavtermelésre készteti, következésképpen ez a folyamat a koleszterinszint csökkenéséhez vezet
- Az emészthetetlen szénhidrátok, például a laktóz bélben történő mikrobiális erjedése befolyásolhatja a koleszterintermelést, ami a koleszterinszint csökkenését eredményezi.
„A tanulmány egyértelműen azt mutatja, hogy a tejfogyasztás nem jelent jelentős problémát a szív- és érrendszeri betegségek kockázata szempontjából, még akkor sem, ha a tejivók körében a BMI és a testzsír kis mértékben emelkedett. Azt azonban megjegyezzük a tanulmányban, hogy továbbra sem világos, hogy a tejtermékek zsírtartalma járul-e hozzá az alacsonyabb koleszterinszinthez, vagy ez egy ismeretlen 'tejfaktornak' köszönhető”
– tette hozzá Karani.
Nyitókép: Shutterstock