green plant on white ceramic mug

A túlöntözés nemcsak a növénynek káros, de az egészségünkre is veszélyes lehet

Mindannyian követtük már el azt a hibát, hogy csupa jó szándékból a kelleténél lelkesebben locsolgattuk valamelyik növényünket, mely könnyen lehet, hogy bele is halt a lelkesedésünkbe. Most azonban kiderült, nemcsak a szobanövényekkel szúrunk ki a túllocsolással, de a saját szervezetünkben is megbetegedést idézhetünk elő vele.


Ha a szobanövényünk elkezdett barnulni és lekonyulni, az első gondolata mindenkinek az, hogy valamiből többre van szüksége: napfényre, tápanyagra, vízre – itt írtunk a virágok kinyírásának három leggyakoribb okáról.

Ilyenkor nem szabad azonnal drasztikus lépéseket tenni, és elárasztani szegényt mindenfélével – főleg ne vízzel, hiszen ha túl sokat locsoljuk, és állandóan vízben tocsognak a gyökerei, azzal felélesztés helyett megfojtjuk, mivel a sok víztől rothadásnak indulnak a gyökerei. A túl sok nedvességgel azonban nemcsak a növényünket öljük meg, de a saját egészségünkre is káros folyamatokat szabadítunk el az otthonunkban. Ilyenkor ugyanis megnövekszik a szobák levegőjének páratartalma, ami egy sor rossz hatást hozhat magával.

1. Poratkák

Például kiváló szaporodóterepet biztosítunk vele a poratkáknak, amik akár súlyos allergiás tüneteket okozhatnak. Nem magukra a mikroszkopikus állatokra leszünk allergiásak ilyenkor. Ezek emberi bőrsejtettel táplálkoznak, amit leggyakrabban az ágyneműnkről, kárpitokról, szőnyegekről gyűjtenek be, majd dolgokat elvégezve az icipici ürülékük a levegőben száll – és ez a belélegzett ürülék okoz allergiát vagy asztmát viszonylag gyakran.

2. Penész

Nem ritka, hogy a túllocsolt növények földje bepenészesedik, a penész pedig előbb-utóbb a levegőben is megjelenik, ezt pedig szintén elég káros belélegezni. Leggyakrabban náthához hasonló tüneteket, viszkető szemet és orrot eredményez, de a penészgombák egyik fajtája, az aspergillus "szeret" megtelepedni a tüdőben, ahonnan aztán nagyon nehéz kiirtani, és súlyos problémákat is okozhat ott.

Mit tehetünk ezek ellen?

A legfontosabb, hogy mindig ismerjük a szobanövényünk igényeit! Olvassuk el a hozzá kapott tájékoztatót, vagy nézzünk utána a neten, milyen gyakori locsolást igényel. Általánosságban nézve pedig alkalmazzuk azt a szabályt, hogy két locsolás közt hagyjuk, hogy néhány napra teljesen száraz legyen a földje. Aki biztosra szeretne menni, annak itt mutattunk egy olyan zseniális locsolási technikát, amellyel épp annyi vizet kap minden virágunk, amennyit "meg tud inni", és ezzel a módszerrel egészen biztosan nem tudjuk majd túllocsolni.


Nyitókép: KTRYNA/Unsplash