Bőröndöt szagolgató kutya

Ideges vagy a repüléstől? Terápiás kutyák segítenek megnyugodni

Reptéri terápiás kutyák enyhítik az utazás okozta stresszt.

A Covid évekre felfüggesztette az utazást, ami sokak számára még inkább felértékelődött. Egyesek sokkal rózsásabb emlékeket idéztek fel egy-egy utazásról, mint amilyen a valóságban volt. De a reptéren töltött idő aligha mesés, inkább megerőltető, és sokak számára erős stresszforrás lehet.

A Paws 4 Passengers nevű kezdeményezés során ennek megoldásaként terápiás kutyákat alkalmaznak az amerikai Nevada állambeli Reno-Tahoe repülőtéren, hogy megnyugtassa a stresszes utasokat.

Miután a Reno-Tahoe Nemzetközi Repülőtér felismerte, milyen stresszes lehet a légi utazás, kutyanagykövetekből álló csapatuk segít az embereknek, hogy a repülőtér egész területén egy kicsit jobban érezzék magukat.

A Paws 4 Passengers programban 36 terápiás kutya és elkötelezett embereik járják a repülőteret, hogy segítsenek a feszült utasoknak kicsit jobban érezniük magukat. A repülőtér minden területére beengedik őket a biztonsági ellenőrzéstől a beszállókapukig, csak az étkezőhelyekre nem léphetnek be higiéniai okokból.

A szolgálati állatokkal ellentétben ezek a kutyák arra valók, hogy megsimogassák őket és elhalmozzák őket figyelmességgel.

Még ha nem is akarunk részt venni a simogatásban, már az is jó érzés, ha látjuk őket sétálni a reptéren. A Reno-Tahoe mellett a Paws 4 Passengers programmal párhuzamosan működik 22 másik államban és három országban (Kanada, Olaszország és Mumbai).

Míg a mosoly, amelyet egy barátságos kutya váratlan helyen való megpillantása generál, nyilvánvaló; a Paws 4 Passengers jelenléte a repülőtéren tudományos alapokon nyugszik. Crotts és Zehrer 2012-es tanulmánya dokumentálta, hogy a célállomásra való utazás folyamata stresszes.

Ezzel szemben El-Qushayri és társai 2020-as metaanalízise kimutatta, hogy ha az ember kutyával vagy macskával osztja meg otthonát, az 19 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát.

A stressz hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, mivel a szívritmus és a vérnyomás emelkedését okozza. Ez a két tényező megterheli a szívet. Az állatok jelenléte csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást, így csökkentve a szívre nehezedő terhelést. A Paws 4 Passengers azt a célt szolgálja, hogy ne csak mosolyt csaljon az arcokra, hanem szó szerint megpróbáljon segíteni a szív egészségén.