Egy élelmiszer csökkenti a vérnyomást és a rák kialakulásának kockázatát
Egy új tanulmány szerint egy bizonyos magfajta olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetik a vérnyomás-szabályozását, és gyulladáscsökkentő előnyökkel is büszkélkedhet.
Egy új tanulmány most kiegészítette a chia magok fogyasztásának egészségügyi előnyeit. A szakértők megosztották, hogy a chia mag kiváló kiegészítője a kiegyensúlyozott étrendnek és mindenképp javasolják az étrendbe való beillesztését.
A szuperélelmiszerek listáin már régóta szerepelnek a chia magok, ez az új tanulmány pedig arra enged következtetni minket, hogy egy jó ideig ott is maradnak. A csütörtökön közzétett tanulmány szerint a chia magok csökkenthetik a vérnyomást és a rák kialakulásának kockázatát.
„Ez a tudás nemcsak elmélyíti a chia magok táplálkozásának megértését, hanem betekintést nyújt a tudósok számára, hogy ezeket az információkat az emberi egészség javítására használják fel”
– mondja Michelle Routhenstein, regisztrált dietetikus táplálkozási szakember és preventív kardiológiai dietetikus az EntirelyNourished-nél.
Ez a magfajta egy többszörösen telítetlen zsírsav, amely javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget, magas rosttartalmának köszönhetően pedig segíthet a vércukorszint stabilizálásában a 2. típusú cukorbetegségben és a gyomor- és bélrendszeri betegségekben szenvedő egyéneknél. Ezen felül pedig fehérje is, amely segíthet a rák és a magas vérnyomás kezelésében.
„A táplálkozás alapvetően befolyásolja egészségünket, hosszú élettartamunkat és a betegségekre való fogékonyságunkat”
– mondja Catalina Ruz Gatica regisztrált dietetikus, aki krónikus betegségekre specializálódott.
„Azáltal, hogy azonosítjuk az egyes élelmiszerekben lévő kulcsfontosságú tápanyagokat, amelyek képesek felvenni a harcot a betegségekkel, felszereljük a szervezetünket az egészség megőrzéséhez szükséges alapvető eszközökkel.”
Összegzés:
Bár a chia mag nem gyógyír a rák vagy a magas vérnyomás ellen, a szakértők egyetértenek abban, hogy a legtöbb étrend kiváló kiegészítője. Ha korábban még sosem fogyasztottunk chia magot, akkor érdemes lassan az étrendünkhöz adni és figyelni a testünket, hogyan érzi magát a fogyasztás során.
„A chia magok fokozatos, kis mennyiségben történő bevezetése kulcsfontosságú az emésztési problémák megelőzéséhez és az állaguk megszokásához"
– mondja Routhenstein.
„Mivel a chia magok folyadékot szívnak magukba és megduzzadnak, az esetleges emésztési panaszok megelőzése érdekében létfontosságú, hogy jól hidratáltak maradjunk, amikor beépítjük őket az étrendünkbe.”
Nyitókép: Shutterstock