tükörtojás serpenyőben

Ezzel az egyszerű trükkel mindig tökéletes lesz a tükörtojásod

Nincs is jobb módja a nap indításának, mint a tojás, ami tele van tápanyagokkal és jó koleszterinnel. Az elkészítésének egyetlen hátránya, hogy pár könnyen elkövethető tojássütési hibával ezt az egyszerű ételt a serpenyőbe ragadt rémálommá változtathatjuk.


Van azonban egy egyszerű módja annak, hogy a makacsul leragadt tükörtojást összetörés nélkül kiszedjük a serpenyőből. Valójában sokszor az az oka a leragadásnak, hogy a serpenyő túl forró a sütés során. Ezért ahhoz, hogy a tojás ne ragadjon le, egyszerűen hagyd a serpenyőt néhány percig hűlni. Ahogy a serpenyő lehűl, a tojás természetes módon leváll a fémről, így a kiszedőt alácsúsztatva könnyedén a tányérra csúsztathatod őket.

Julian Weisner kulináris tudós a Hestan Cue-val készített videóban elmondta, hogy bár a fém tapadásmentes serpenyők távolról sima és laposnak tűnnek, ha közelebbről megnézzük, észrevehetjük, hogy „csúcsok és völgyek vannak a serpenyő felületén". Amikor a nyers tojás a serpenyőhöz ér, majd ezekbe a völgyekbe folyik és megkeményedik, oda is ragad. Ahogy a serpenyő egyre forróbb lesz a fém a hő hatására kitágul, így a tojás szélesebb résekbe áramlik be és tapad meg.

Tehát ha a tojások már odaragadtak, hagyd a serpenyőt kihűlni, mielőtt a tányérodra szednéd. Fontos azonban megjegyezni, hogy amíg a tojások a forró serpenyőben maradnak, addig tovább sülnek − ez azt jelentheti, hogy valószínűleg kissé túlsültek lesznek a végére. De teljesen megszüntetheted a ragadást, ha a tojásokat kis lángon, hosszabb ideig sütöd.

t\u00fck\u00f6rtoj\u00e1s t\u00e1ny\u00e9ron z\u00f6lds\u00e9gekkel

Fotó: Unsplash

Amellett, hogy a tojást lassan sütöd, használj hozzá megfelelő zsiradékot. Tojássütéskor a legtöbben a kedvenc olaj spray-nket vagy olajunkat tesszük a serpenyőbe, egy exkluzív felmérés szerint azonban valójában a vaj a legjobb tapadásmentesítő.

Weisner is egyetért ezzel a véleménnyel, és azt is kijelentette, hogy a vaj a legjobb tapadásgátlót a tojásokhoz, mivel emulgeálószereket tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy amikor a tojást a serpenyőre dobjuk, a vaj a helyén marad, míg sok közönséges olaj egyszerűen kicsúszik alóla, és hagyja, hogy a tojás megtapadjon.

Ezekkel a trükkökkel tapadásmentes tojásprofi lehetsz, és már csak azon kell aggódnod, hogy mit tegyél, ha a tojásaid a kedvenc kiszedő spatuládra tapadnak. Szerencsére José Andrés séfnek van egy okos megoldása erre is: kend be a spatulát étolajjal vagy vajjal.

Forrás: Daily Meal

Nyitókép: Unsplash