Szemébe kontaktlencsét helyező nő

Ezért veszélyes az újrafelhasználható kontaktlencse

Az újrahasználható kontaktlencsét viselő embereknél közel négyszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy ritka, látást veszélyeztető szemfertőzés alakul ki, mint azoknál, akik naponta eldobható kontaktlencsét viselnek – derül ki a UCL és a Moorfields kutatói által vezetett tanulmányból.

Az Ophthalmology című szaklapban közzétett esettanulmány több olyan tényezőt is azonosított, amelyek növelik az Acanthamoeba keratitis (AK) kockázatát, beleértve a lencsék újra használatát, éjszakai vagy zuhanyzás közbeni viselését, számol be róla a Medical Xpress.

Az AK a mikrobiális keratitis (szaruhártya-fertőzés) egyik típusa – egy olyan állapot, amely a szaruhártya (a szem átlátszó külső védőrétege) gyulladásához vezet.

John Dart professzor, a kutatás vezető szerzője elmondása szerint az utóbbi években az Egyesült Királyságban és Európában az Acanthamoeba keratitis előfordulásának növekedését tapasztalták, és bár a fertőzés még mindig ritka, megelőzhető, és közegészségügyi válaszlépéseket igényel.

„A kontaktlencsék általában nagyon biztonságosak, de a mikrobiális keratitis kis kockázata fennáll, amelyet leggyakrabban baktériumok okoznak, és amely a használatuk egyetlen látást veszélyeztető szövődménye. Tekintettel arra, hogy a becslések szerint világszerte mintegy 300 millió ember visel kontaktlencsét, fontos, hogy az emberek tudják, hogyan minimalizálhatják a keratitis kialakulásának kockázatát.”

A kontaktlencse-használat ma már a mikrobiális keratitis vezető oka az egyébként egészséges szemű betegeknél a globális északi országokban. A mikrobiális keratitisből eredő látásvesztés nem ritka, de – bár ritka ok – az Acanthamoeba, az egyik legsúlyosabb, és a keratitis után látásvesztést okozó kontaktlencsehasználók mintegy feléért felelős. Az AK esetek akár 90%-a elkerülhető kockázatokkal jár, bár a fertőzés továbbra is ritka, évente kevesebb mint 20 000 kontaktlencse viselőből 1 kontaktlencsét érint az Egyesült Királyságban.

Az AK a szem elülső felszínének, a szaruhártyának a fájdalmas és gyulladt állapotát okozza az Acanthamoeba, egy cisztaképző mikroorganizmus által okozott fertőzés következtében. A legsúlyosabban érintett betegek (az összes beteg egynegyede) a betegséget követően 25%-nál kevesebb látásélességgel végzik, vagy megvakulnak, és hosszan tartó kezeléssel kell szembenézniük. Összességében az érintettek 25%-ának szaruhártya-átültetésre van szüksége a betegség kezelésére vagy a látás helyreállítására.

A tanulmányhoz a kutatók a Moorfields Szemkórház több mint 200 betegét toborozták, akik kitöltöttek egy kérdőívet, köztük 83 AK-ban szenvedő személyt, és összehasonlították őket 122 olyan résztvevővel, akik más betegséggel fordultak a szemészeti klinikákra, és akik kontrollcsoportként szolgáltak.

Az újrafelhasználható lágy kontaktlencsét (például hónapos kontaktlencsét) viselőknél 3,8-szor nagyobb volt az AK kialakulásának esélye, mint a naponta eldobható lencsét viselőknél. A lencsével való zuhanyozás 3,3-szorosára növelte az AK kialakulásának esélyét, míg az éjszakai lencseviselés 3,9-szeresére. Emellett kiderült, hogy a naponta eldobható lencsét viselők körében a lencsék újra használata növelte a fertőzés kockázatát, viszont a közelmúltban egészségügyi szakemberrel végzett kontaktlencse-ellenőrzés csökkentette.

További elemzéssel a kutatók becslése szerint az Egyesült Királyságban és potenciálisan sok más országban is az esetek 30-62%-a megelőzhető lenne, ha az emberek az újrahasználható lencsékről a naponta eldobhatóra térnének át.

A Dart által vezetett közelmúltbeli tanulmány megállapította, hogy az AK gyakorisága növekszik az Egyesült Királyságban. A Moorfields Szemkórház 1985 és 2016 közötti előfordulási adatait áttekintve ő és csapata 2000-2003-tól kezdődően, amikor évente 8-10 eset fordult elő, a vizsgált időszak végére 36-65 éves esetre emelkedett.

„Korábbi tanulmányok az AK-t összefüggésbe hozták a kontaktlencsék pezsgőfürdőben, uszodában vagy tóban való viselésével, és itt a zuhanyzókkal egészítettük ki ezt a listát, hangsúlyozva, hogy a lencseviselés során bármilyen víznek való kitettséget kerülni kell. A nyilvános uszodák és a tengerparti hatóságok segíthetnének csökkenteni ezt a kockázatot azzal, hogy nem tanácsolják a kontaktlencsékben való úszást”

– fogalmazott Nicole Carnt, a tanulmány első szerzője.

Dart hozzátette, hogy a kontaktlencsék csomagolásának tartalmaznia kellene a lencsék biztonságára és a kockázatok elkerülésére vonatkozó információkat, akár olyan egyszerű módon is, mint a „vízzel nem érintkezhet” matricák minden egyes tokon, különösen annak fényében, hogy sokan online vásárolják meg a lencséiket anélkül, hogy beszélnének egészségügyi szakemberrel.

„Az alapvető kontaktlencse-higiéniai intézkedések sokat segíthetnek a fertőzések elkerülésében, például a lencsék behelyezése előtti alapos kézmosás és kézszárítás.”

Nyitókép: Shutterstock