Nő és a férfi háttal ülnek egymásnak az ágyban

3+1 gyakori ok, ami a párokat válsághelyzetbe hozza

Bár a kríziseknek is vannak különböző szintjei, hosszú házasság, vagy párkapcsolat során elkerülhetetlen. Azonban fontos a mögöttes problémákkal is foglalkozni. Íme a leggyakoribb válsághelyzetek egy kapcsolatban.


Viszonyok

A viszonyok általában egy már régóta haldokló, vagy már halott kapcsolat utolsó lépései. A harag és a gyász abszolút érthető ilyenkor a sértett partner részéről, azonban fel kell ilyenkor fognunk, hogy a másik fél nem érdekelt abban, hogy mentse a kapcsolatot.

Betelik az a bizonyos pohár

Amikor egy párkapcsolatban az egyik félnél úgy igazán betelik az a bizonyos pohár, akkor abból nehezen lehet visszatalálni egymáshoz. Ez a viszonyokhoz hasonló állapot, amikor a kommunikáció szintén sértett és dühös lesz. A beszélgetések egy idő után szimpla ultimátumokká alakulnak.

Traumák

A traumatikus történések komoly mélypontjai lehetnek a párkapcsolatnak, szintén akkor, ha a kommunikáció nem megfelelő. Ilyenkor előfordulhat, hogy a közösen megélt traumát az egyik fél komolyabban veszi, míg a másik próbálja enyhíteni saját és partnere fájdalmát. Ez komoly ellentét lehet, amit nehéz mindkét félnek elfogadnia a másikban.

Változások

Életünk során folyamatosan változunk. Azonban vannak olyan pontok, amik nagyobb és komolyabb változással járnak. Egy gyermek érkezése a családban például egy ilyen erős változás, aminél mindkét félnek alkalmazkodnia kell újra egymáshoz és még a picihez is. A traumákhoz hasonlóan a stressz is kiszélesítheti a kapcsolaton belüli repedéseket. Fontos, hogy egy csapatként tekintsetek magatokra, ne pedig ellenségekként.

Ha a kapcsolatodban válságot tapasztalsz, akkor próbálj meg proaktív lenni és minél előbb a partnereddel közösen a megoldásokat keresni a javításra. Ilyenkor érdemes egy szakértő segítségét is fontolóra venni.