4 élelmiszer, ami tiltólistás a várandósság ideje alatt
A terhesség alatt kerülendő élelmiszerek közé tartoznak a nem kellően átsütött vagy nyers húsok és halak, valamint más, fertőzésveszélyes ételek. Sok kaját érdemes ritkábban fogyasztani, míg jó néhányat teljesen el kell hagyni.
Tengeri halak
A szennyezett tengerekben élő tengeri halak nagy mennyiségű higanyt halmozhatnak fel. Ezért a legjobb, ha terhesség és szoptatás alatt kerüljük a magas higanytartalmú halakat. Hiszen nagyobb mennyiségben mérgező lehet az idegrendszerre, az immunrendszerre és a vesékre. A gyermekeknél súlyos fejlődési problémákat is okozhat, és már kisebb mennyiségben is káros hatásai lehetnek. Ilyenpéládul a tonhal, makréla és a kardhal.
Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden hal tiltólistás. Biztonságos opció a szardella, tőkehal, lepényhal, lazac vagy az édesvízi pisztráng.
Pasztőrözetlen termékek
Pasztőrözetlen tej és lágy érlelt sajtok számos káros baktériumot tartalmazhatnak köztük Listeria, Salmonella, E. coli és Campylobacter baktériumokat. Ugyanez vonatkozik a pasztőrözetlen gyümölcslevekre is, amelyek szintén érzékenyebbek a bakteriális szennyeződésre. Ezek a fertőzések mind életveszélyes következményekkel járhatnak a születendő baba számára.
A baktériumok lehetnek természetes eredetűek vagy a begyűjtés vagy tárolás során bekövetkező szennyeződések. A pasztőrözés a leghatékonyabb módja a káros baktériumok elpusztításának anélkül, hogy a termékek tápértéke megváltozna. A fertőzések kockázatának minimalizálása érdekében ezért csak pasztőrözött termékeket fogyasszunk a várandósság ideje alatt.
Nyers tojás
A nyers tojás melegágya lehet a Salmonella-fertőzésnek. Tünetei közé tartozik a láz, hányinger, hányás, gyomorgörcs és hasmenés. Ritka esetekben azonban a fertőzés olyan görcsöket okozhat a méhben, ami koraszüléshez vagy akár halvaszüléshez vezethet.
A nyers tojást gyakran tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a következők:
- buggyantott tojás
- hollandiai mártás
- házi készítésű majonéz
- néhány házi salátaöntet
- házi készítésű fagylalt
- házi tortaöntetek
Feldolgozott élelmiszerek
A terhességnél nincs jobb időszak arra, hogy elkezdjünk tápanyagdús ételeket fogyasztani. Számos alapvető tápanyagból, többek között fehérjéből, folsavból, kolinból és vasból fokozott mennyiségre van szüksége a kismamáknak
Az optimális terhességi étkezési tervnek főként teljes értékű élelmiszerekből kell állnia, sok tápanyaggal, hogy kielégítse az anya és a baba szükségleteit. A feldolgozott, egészségtelen ételek általában kevés tápanyagot tartalmaznak, és magas a kalóriatartalmuk, a cukortartalmuk és a hozzáadott zsírok aránya.
Bár a terhesség alatt szükség van némi súlygyarapodásra, a túlzott súlygyarapodás számos komplikációval és betegséggel hozható összefüggésbe. Ezek közé tartozik a terhességi cukorbetegség megnövekedett kockázata.