Maszk és COVID-19 felirat egy falra felfestve

Védő génvariánst fedeztek fel, ami megvéd a súlyosabb koronavírustól

A nemrég felfedezett génvariáns a jelek szerint megvédi az embereket a koronavírus súlyos eseteitől, így új áttörést hozhat a koronavírus elleni küzdelemben.

A tudósok már a pandémia jóval korábbi szakasza óta szorgalmasan vizsgálják, hogy a betegek genetikája hogyan befolyásolja a koronavírusfertőzés súlyosságát. Egy nemzetközi kutatócsoport a 2020 végi eredményekre építve, amelyek számos, a COVID-19 életveszélyes eseteihez kapcsolódó genetikai mechanizmust tártak fel, nemrég olyan konkrét génváltozatot azonosított, amely védelmet nyújthat a kritikus betegséggel szemben, írja a Hamu és Gyémánt.

Az elsősorban európai emberektől származó genetikai adatok elemzése során megállapították, hogy az OAS1/2/3 géncsoportban található genetikai variánsok egy lókuszát (a gén vagy egyéb fontos szekvencia elfoglalt helyét jelenti a kromoszómán vagy a genetikai térképen) számos vírusellenes mechanizmussal hozták összefüggésbe.

Ezek a variánsok a koronavírus-fertőzés esetén a vírusérzékenységgel összefüggő egyéb tényezők mellett körülbelül 23 százalékkal csökkentették a kritikus megbetegedés kockázatát. Ennek ellenére nem volt világos, hogy pontosan mi volt az a nagyrészt neandervölgyiek által örökölt DNS ezen régiójában, ami a koronavírussal szembeni fokozott védelmet eredményezte, vagyis az okozó gén vagy gének még mindig nem voltak azonosítva, egészen mostanáig.

Egy új tanulmányban a kutatók különböző felmenőkkel rendelkező emberektől származó információkat hasonlítottak össze, afrikai és európai vonalból származó emberek genetikai adatkészleteit megvizsgálva.

A tudósok célja az volt, hogy lássák, sikerül-e tovább szűkíteni a keresést az OAS1/2/3 klaszteren belül, és ugyanazt a védőjelet meghatározni az afrikai emberek viszonylag rövidebb haplotípusaiban, akik nem hordozzák a neandervölgyi és denisovai gének ugyanolyan bonyolult beáramlását a saját DNS-ükben, amely sokkal problematikusabbá teszi a potenciálisan okozó változatok azonosítását.

A megközelítés bevált, a kutatók 2887 COVID-19-es esetet elemezve, valamint 130 997 afrikai felmenőkkel rendelkező személy genetikai adatait megvizsgálva azonosítottak egy olyan allélt az rs10774671 génben, amely védelmet nyújt a koronavírus kórházi kezelésével szemben az afrikai felmenőkkel rendelkező egyéneknél.

Ez megfelel az európaiaknál korábban tapasztaltaknak. A felismerés fontos lépés lehet az újfajta kezelések felé, amelyek hasonló módon fokozhatják az immunválaszt.

Nyitókép: Unsplash / Adam Nieścioruk