vízen úszó város álomképe

Az ENSZ szerint ilyen városokban fogunk élni a jövőben

A globális felmelegedés következtében rengeteg települést veszélyeztet az, hogy víz alá kerülnek a megemelkedett szintmagasság miatt. A tudósok egy olyan város megalkotásán dolgoznak Dél-Koreában, ami képes a víz felszínén lebegve ellátni a lakosokat.


A dél-koreai Busan, az ENSZ-Habitat és az Oceanix aláírtak egy megállapodást, miszerint elkészítenek egy önfenntartó, úszó várost olyan esetekre, ha a partokon álló városok használhatatlanná válnának.

A tengerszintmagasság folyamatosan emelkedik a jégsapkák olvadása miatt, így rengeteg város elpusztulhat és lakhatatlanná válhat. Statisztikák szerint a világon minden ötödik emberből kettő él a part 100 kilométeres körzetében, és a világ megavárosainak kilecven százaléka ki van téve ennek a veszélynek.

A végeredményt egy árvízbiztos infrastruktúraként képzelik el, ahol a lakosok saját maguknak tudják megtermelni az élelmet és édesvizet teljesen integrált, hulladékmentes, zárt rendszerekkel.

„A vízzel való harc helyett tanuljunk meg harmóniában élni vele. Felkészülünk az éghajlati változásokra a természeten alapuló megoldásokkal a lebegő város koncepciójával, és Busan az ideális választás a prototípus bevezetésére”

— olvashattuk a tervekkel kapcsolatos nyilatkozatot a Cities Today oldalán.

A gondolat a 2019-es ENSZ-kerekasztal után született meg. A javaslat egy úszó közösséget vázolt fel, amely modulárisan összekapcsolt szigetekből áll, és várhatóan akár 10 ezer lakost is elszállásolhat hetvenöt hektáron. Továbbá közösségi gazdálkodást, szélálló, árnyékot adó és napenergiát termelő épületeket, valamint a vízalatti ökoszisztéma regenerálására irányuló intézkedéseket is felírtak a szükségletek listájára.

A Koreai-félsziget délkeleti csücskén található Busan 3,4 millió lakosnak ad otthont, és a világ egyik legforgalmasabb hajózási kikötője. Mindezeket számításba véve ez a legtökéletesebb hely, ahol elkezdhetik a projekt kivitelezését.

Nyitókép: Instagram/mgorenyuk