A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

A felújított Rumbach utcai zsinagógában jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Augusztus 22. és 30. között rendezik meg a Zsidó Kulturális Fesztivált, mely öt budapesti helyszínen, több mint húsz programot kínál.

A fesztivál idei jelmondata, az „Éljük át újra!", egy életörömmel teli szlogen, amely az elmúlt időszak sok nehézségből mutat előre, olvasható a Fidelión.

A Zsidó Kulturális Fesztivál programjainak, melyek között koncertek, emlékséták, könyvbemutatók és beszélgetések is szerepelnek, a Dohány utcai zsinagóga, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény, valamint a Bálint Ház ad majd otthont.

A fesztivál egyik kiemelt helyszíne ez évben is a Dohány utcai zsinagóga, ahol augusztus 22-én, a nyitókoncerten az odesszai és a budapesti klezmer találkozik: az Ukrajnából érkező Kommuna Lux klezmer együttes erre az estére a Budapest Klezmer Banddel egészül ki, de Palya Bea és Bíró Eszter is látható lesz majd.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagóga nyitónapján Mujahid Zoltán Szécsi Pál emlékét idézi fel koncertprogramjában, de fellép majd Kamarás Iván és Müller Péter Sziámi is.

A fesztivál új helyszíneként mutatkozik be az újonnan felújított és átadott Rumbach utcai zsinagóga, ahol Malek Andrea és Jáger Bandi, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági is fellép, valamint Örkény István novelláiból olvas fel Mácsai Pál és cimbalmozik Lukács Miklós.