egy látogató nézi a képzőművészeti alkotásokat a 2022-es Art Marketen

Ismét várja a látogatókat Közép- és Kelet-Európa legnagyobb művészeti vására

Az Art Market Budapest jóvoltából néhány napra újra Budapest válik Európa egyik legvonzóbb kortárs képzőművészeti találkozóhelyévé: 2023. október 19-22. között Közép- és Kelet-Európa legnagyobb nemzetközi vására, Magyarország leggazdagabb kortárs képző- és fotóművészeti válogatása 4 kontinens közel 30 országából mintegy 100 kiállító választékát hozza el a közönségnek.


A 13. alkalommal megnyíló nagyszabású művészeti esemény idején és annak helyszínén, a Bálna Budapest épületében kerül megrendezésre Art Photo Budapest néven Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására és a négynapos Inside Art nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencia is.

Az Art Market Budapest kiállítótereiben és közel félszáz kísérőprogramján ezúttal olyan témák kapnak kiemelt figyelmet, mint kultúránk fenntarthatósága, a művészeti alkotómunkának az ingatlanberuházásokra való kiterjesztése, vagy a digitális kor vizuális kultúránkra gyakorolt hatása.

Art Market Budapest 2022

Fotó: Art Market

A művészeti vásárok között a világon elsőként az Art Market Budapest helyezi a kortárs roma művészetet az esemény fókuszába, és SHUKAR.T Nemzetközi Roma Művészeti Fesztivál címen gazdag programsorozatot hoz létre. Az Art Market Budapest továbbra is a hazai és nemzetközi művészeti élet meghatározó szereplőit felvonultató Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál kiemelt képzőművészeti partnere, és tovább mélyítette együttműködését a 360 Design Budapest design kiállítás kapcsán a Magyar Divat & Design Ügynökséggel is annak érdekében, hogy partnereivel együttműködésben hatékonyan fokozza Budapest kulturális turisztikai vonzerejét.

​Egyedülálló nemzetközi és hazai művészeti választék

Az Art Market Budapest kiemelt törekvése, hogy széles és színvonalas választékkal vonzza és szélesítse a kortárs képzőművészet közönségét, a gazdag nemzetközi válogatásban sikerrel hívja fel a hazai és külföldi érdeklődők figyelmét a magyar művészek értékes, ebben a közegben is versenyképes alkotói tevékenységére.

A vásárral szembeni nemzetközi szakmai bizalomnak is köszönhető az a jelentős nemzetközi érdeklődés és túljelentkezés, amely az Art Market Budapest idei előkészületei során lehetővé tette, hogy a vásár neves nemzetközi szakemberekből, belgrádi, berlini, bécsi, bukaresti és ljubljanai galériák tulajdonosaiból álló szakmai testülete széles választékból állíthassa össze a vásár idei kiállítási anyagát.

Art Market 2023

Fotó: Art Market

Az Art Market Budapesten az idei évben a következő országokból érkező kiállítókkal találkozhat a közönség: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Dél-Afrika, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Horvátország, Japán, Kína, Kolumbia, Korea, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, USA.

A széles nemzetközi választékban közel félszáz standon mutatkoznak be hazai kiállítók, összesen mintegy 300 magyar művész alkotásaival találkozhatnak az Art Market Budapest látogatói. A legnagyobb kiállítási standokat ezúttal a magyar acb és Erdész, a német M Beck és Art Affair, a kolumbiai Adrián Ibáñez és a román Jecza galéria foglalja el.

​Fókuszban a roma kortárs képzőművészet

Az Art Market Budapest a nemzetközi művészeti vásárok közül elsőként helyezi a kortárs roma képzőművészetet a figyelem középpontjába a vásár központi kiállítóterében és számos kapcsolódó eseményén. Az Art Market Budapest egyik alappillére teret biztosítani és kiemelt figyelmet fordítani olyan művészeti szereplők és produkciók bemutatására, amelyek nem, vagy csak kevéssé kapják meg az általuk képviselt színvonal alapján kiérdemelt nemzetközi figyelmet, és amelyek inspirációként szolgálhatnak a szélesebb művészeti közeg számára.

l\u00e1togat\u00f3k n\u00e9zik a 2023-as Art Marketen ki\u00e1ll\u00edtott k\u00e9peket

Fotó: Art Market

A vásár kiemelt művészeti komponenseként ezúttal a kortárs roma képzőművészet kerül az érdeklődés fókuszába, 2023 októberében az Art Market Budapest kezdeményezésére és annak kísérőeseményeként SHUKAR.T néven a kortárs roma képzőművészetet rendkívüli nemzetközi választékban bemutató programsorozat jön létre Budapesten. A vásár helyszínén és külső budapesti helyszíneken látható képzőművészeti választék mellett a SHUKAR.T Nemzetközi Roma Művészeti Fesztivál számtalan kísérőeseménnyel, szakmai, társművészeti és társasági rendezvényekkel teszi közvetlenül hozzáférhetővé a kortárs roma kulturális értékeket, az azokat létrehozó alkotókat.

A SHUKAR.T fesztivál programján szerepel egyebek mellett az Einspach Fine Art & Photography közreműködésével a Főfoto galériában Horváth M. Judit és Stalter György Más világ című fotókiállítása, a Szentandrássy Galéria A varázsló meséje címmel egy neves hazai magánkollekció, a Horn-Gyűjtemény jóvoltából Balázs János és Péli Tamás műveiből mutat be különleges válogatást.

A fesztivál egyik központi eleme az INSIDE ART nemzetközi konferencia tematikus napja október 20-án, amelynek programján a Bálna Budapest épületében a LEHET-E EGYÁLTALÁN POZITÍV A DISZKRIMINÁCIÓ? című panelbeszélgetést a világhírű hegedűművész, Roby Lakatos és zenekarának fellépése követi majd.

A fesztivál programja számos további eseménnyel, köztük felolvasóesttel, tárlatvezetésekkel és az iskolásoknak szóló művészetpedagógiai programokkal egészül ki.

​Feladat és felelősség

Art Market 2023

Fotó: Art Market

Az Art Market Budapest idején a Bálna Budapest legfelső szintjén kialakított konferencia központban a vásár hagyományos kísérőeseményeként látogatható Inside Art nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencia ezúttal egyebek mellett olyan ügyeknek szentel kiemelt figyelmet, mint kultúránk fenntarthatósága, a művészeti alkotómunkának az ingatlanberuházásokra való kiterjesztése, vagy a digitális kor vizuális kultúránkra gyakorolt hatása. Az Art Market Budapest 2023 látogatói számára a konferencián való részvétel díjmentes.

A MŰVÉSZET ÉRTÉKNÖVELŐ HATÁSA AZ INGATLANBERUHÁZÁSOKBAN címmel a képzőművészet és az ingatlanfejlesztések, az épített környezet kapcsolata kerül fókuszba, a konferencia neves nemzetközi előadók bevonásával, látványos külföldi és hazai példák bemutatásával irányítja a figyelmet arra, hogy miként járul hozzá a kortárs alkotóművészet és design az ingatlanfejlesztések, beruházások értékének és hasznosságának növeléséhez, a városkép és országimázs alakításához. Előadóként közreműködik többek között Harbinder Singh BIRDI, a londoni Birdi & Partners kreatív igazgatója, JAKAB Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója, PERÉNYI Lóránt építési stratégiáért felelős államtitkár és Dejan SLUGA művészeti tanácsadó, a Photon Gallery (Bécs, Ljubljana) igazgatója.

A nap szervezője a Building on Art, Hungary, partnere a Bayer Construct, a Magyar Divat & Design Ügynökség, a WING Zrt. és az IoPartners.

Art Market 2023

Fotó: Art Market

A fenntarthatóság hétköznapjainkat átható fogalommá vált. De a megannyi más tényező fenntarthatóságáért folytatott küzdelem közepette vajon ki foglalkozik kultúránk, a régi és új kulturális értékek, azok alkotói és közönsége fenntarthatóságának jelentőségével? Erre a kérdésre keresi a választ az Inside Art konferencia október 21-i napja többek között Lucia PIETROIUSTI, a legendás londoni Serpentine Galéria vezető kurátora, Prof. Dr. Thomas GIRST, a BMW Group kultúráért felelős globális vezetője és Milorad KRSTIC képzőművész-filmrendező közreműködésével.

Az esemény és a kultúra fenntarthatóságának támogatója az E.ON. A gazdasági szereplők szerepvállalását és annak jelentőségét Thomas GIRST a BMW globális kulturális programjának bemutatásával teszi kézzelfoghatóvá.

A kulturális értékeink megőrzésében kiemelt szerepet játszó magángyűjtők tevékenysége előtt tiszteleg „Our favorites from Art Market Budapest” (Kedvenceink az Art Market Budapestről) címen az a reprezentatív kiállítás, amely a vásárra rendszeresen ellátogató magángyűjtők nagy presztízsű kollekcióiból, köztük BARABÁS Lajos, ERDÉSZ László, GERENDAI Károly, GERŐ László, KACSUK Péter, KERESZTESI Péter, PÁLFI György, RÓNA András, SZALÓKY Károly gyűjteményeiből mutat be válogatást.

Az idei Inside Art konferencia október 22-i zárónapján a mesterséges intelligencia közreműködésével életre hívott izgalmas művészeti performansz mellett kommunikációs és művészeti szakemberek mérik össze véleményüket és érveiket arról, hogy kell-e aggódnunk az esztétikai normák felbomlása, a szép és csúnya közötti határvonalak elmosódása, a vizuális ízlés torzulása miatt a digitális kor olyan vívmányai következtében, mint a mesterséges intelligencia vagy a közösségi média.

​Továbbra is kiemelt figyelmet kap a fotóművészet

Az Art Market Budapest fotóművészeti szekciójaként 2014-ben alapított Art Photo Budapest, a nemzetközi fotográfiai élet kedvelt találkozóhelye tovább őrzi különleges pozícióját, mint a közép- és kelet-európai régió egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására. Az idei évben az európai galériák és fotóművészeti intézmények mellett többek között dél-afrikai, izraeli, koreai kiállítók jóvoltából 3 kontinenst reprezentáló kiállítási anyag olyan különleges magyar fotóművészeti csemegékkel is szolgál, mint a Capa Központ által létrehozott Futures kiállítás vagy a New York-i divathét keretében bemutatott, a divatfotót és a fotóművészetet látványosan ötvöző Photo Couture. A rendkívül változatos fotóművészeti válogatást az Inside Art konferencia immár hagyományosan egy fotóművészeti nappal egészíti ki.

Sokan tekintenek a művészeti vásárokra puszta kereskedelmi platformként, és miközben az alkotók piacra jutásában közreműködni valóban nagyszerű feladat, egy olyan intenzitású és jelentőségű eseménysorozat, mint az Art Market Budapest, a szemléletformálásra, a kulturális értékteremtésre kiemelkedően alkalmas, ezért tartjuk fontosnak, hogy a különleges kiállítási élményen túl a vásárt kísérő események révén szélesebb és mélyebb kulturális diskurzusba is bevonjuk közönségünket

– emelte ki Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.

Nyitókép: Art Market