Barta Zsanett építészmérnök

Barta Zsanett: Minden stílusban találunk kiemelkedő épületeket

Milyen épületekből kellene kevesebb az országba? És miből épülhetne több? Barta Zsanett az egyik legsikeresebb fiatal építészmérnök, aki az Budapesti Műszaki Egyetemen Diplomázott. Számtalan izgalmas projekt és neves építészetirodában eltöltött év után indította el saját vállalkozását. De vajon milyen válaszokat ad a fenti kérdésekre? Interjúnkból kiderül.Bartát már gyermekkorában érdekelte a matematika, kezdetben ezzel is szeretett volna foglalkozni, ám erős kreatív beállítottsága miatt végül arra a döntésre jutott, hogy a matematika önmagában nem elég a kiteljesedéshez.

„Így jutottam el az építészethez, ami kicsit mindkettő, így olyan 10-12 éves koromban már el is döntöttem, hogy építész leszek. Először mindig az összhatást nézem, az első benyomást, mint egy új emberrel való találkozásnál. Ezután kezdem megvizsgálni, hogy mik azok a részletek, amik ezt befolyásolták - akár jó, akár rossz értelemben. Az összhang nagyon fontos - ha ez megvan, akkor akár egy stílusban tőlem távol álló épület is tud kifejezetten tetszeni."

Rengeteget utazik, legtöbb inspirációja is ezekből az élményekből táplálkozik: a különböző kultúrák és épületek. De nagyon sok külföldi szakmai blogot és építészt is követ a különböző közösségi oldalakon, akik szintén nagy hatással vannak rá.

Magyarországon szerinte a 4-es metró megállói, valamint a Spooraarchitects érdemelne több figyelmet, az országban pedig úgy érzi, jelenleg nincs nemzetközileg is elismert „sztárépítész", esetleg „sztárépület".

„Egyrészt nincsenek meg hozzá az anyagi lehetőségek, másrészt pedig nem merünk nagyot álmodni. Remélem, hogy ez majd változni fog. Nagyon örülök annak, hogy egyre több építész nyúl vissza hagyományos építészeti elemekhez akár a népi építészetből inspirálódva is, és modern köntösbe öltöztetve időtállóan esztétikus, környezetükbe illeszkedő házak születnek. Amit nagyon nem kedvelek, az a mediterránnak csúfolt trend, amikor szinte csak klónozzák az alaprajzokat egyik telekről a másikra, a tető vonala pedig annyiszor törik meg, amennyiszer nem szégyen, vagy még annál is többször."

A fiatal építészmérnök egyébként úgy gondolja, hogy minden stílusnak megvannak a kiemelkedő épületei, melyeknek megalkotása hatalmas eredmény. Saját tervezései során is mindig arra törekszik, hogy önmaga, és természetesen a megbízói is elégedettek legyenek a végeredménnyel. Amíg ez teljesül, nem hagyja abba a tervezést.

„A vezérelvem pedig, hogy mindenre van megoldás, csak meg kell találni. Nem szeretem hallani, az >>így szoktuk<<és a >>10 éve így csináljuk<<mondatokat, mert ezzel elvágjuk magunkat a fejlődéstől, és a lehetőségtől, hogy jobbat csináljunk, mint korábban."
A külső és belső formák egyébként egyformán fontosak. Ha egy ház kívülről nagyon szép, de belépsz az ajtón és igénytelenül, nem átgondoltan van berendezve, nem stimmelnek a színek, tapéták, anyagok, akkor az egész egy csalódás, és ugyanez igaz fordítva is. Ha olyan megbízást kapok, ahol egy kész épületbe kell belsőépítészetet tervezni, mindig igyekszem igazodni a meglévő adottságokhoz, és összhangba hozni a belsőt a külsővel, annak ellenére, hogy a külsőt nem én terveztem"

A Barta Zsanett által tervezett épületek tervei az építészmérnök saját Instagram-oldalán tekinthetőek meg.