Az Elvis című film egyik jelenete

Az Elvis film Baz Luhrmann​ új trilógiájának kezdete lehet

Baz Luhrmann, a tavaly megjelent Elvis társszerzője és rendezője lehet, hogy egy újabb trilógia elindításába kezdett, melynek a világhírű rocklegenda története lehetett az első része. Milyen folytatásokra lehet számítani ez alapján?


Természetesen nem Elvis életútjának fikciós elmesélésére kell számítani ebben az esetben a trilógia többi részétől, hanem Luhrmann filmográfiájának egy teljesen új felvonására, melynek stíluselemei áthathatják a következő alkotásokat. Példaképp érdemes felhozni az első három produkcióját, melyek azóta „Vörös függöny” trilógia néven váltak ismertté.

Luhrmann első játékfilmje a Kötelező táncok volt 1992-ben. Ebben a munkájában számos olyan filmművészeti sajátosságot alkalmazott, melyek a további munkáit is meghatározták. Ezt követte az 1996-os Rómeó és JúliaLeonardo DiCaprio főszereplésével, majd a 2001-es Moulin Rouge!, ami a kritikusok szerint is az egyik, ha nem a legjobban sikerült alkotása lett.

Ez a három film végül 2002-ben egy DVD-szettben jelent meg, ebben az esetben pedig már a „Vörös függöny” trilógia összefoglaló nevet alkalmazták rájuk. Mindez azt jelenti, hogy nem egy hagyományos értelemben vett trilógiáról van szó, ahol visszatérő karakterek és eseményszálak bukkannak fel.

Az első csoportba tartozó filmek mind egy-egy színházi elemet hordoztak magukban. A Kötelező táncok a táncot és mozgást helyezte előtérbe, a Rómeó és Júlia Shakespeare nyelvhasználata előtt tisztelgett, a Moulin Rouge! pedig egy musical. Nemrég Luhrmann az Elvis-szel kapcsolatban adott egy interjút, amiben kitért arra a pletykára, hogy az új film esetleg egy „Kék függöny” trilógia kezdete lehet.

Elmondása szerint valóban tudatos volt a központi árnyalat módosítása a vörös színről a kékre. Ennek ellenére nem biztos benne, hogy ez tényleg egy folytatásos filmográfiai szakasz lesz a karrierjében, hiszen egy ideje már a visszavonulását is fontolgatja.

Ti szívesen látnátok még hasonló stílusú alkotásokat Luhrmanntől?