Forgatási kép a Blokád című filmből

Újra taxisok zárják le Budapestet

Elkezdődött a 31 évvel ezelőtti, budapesti taxiblokád történetét feldolgozó Blokád forgatása.

Megkezdődött a viharos eseményeket feldolgozó Blokád című film forgatása, melynek központi alakja a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök.

1990. október 25-én robbant ki és bénította le négy napra az egész országot a taxisblokád. A benzinár drasztikus megemelése miatt a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat, hidakat. A fővárost szinte nem lehetett megközelíteni, Budapesten egyedül a metró közlekedett. A közlekedési káosz, rövid idő alatt gazdasági és társadalmi krízisbe torkolt, amit az alig öt hónapja hivatalba lépett kormány képtelennek tűnt kezelni. A betegségével küzdő, frissen műtött miniszterelnök, Antall József, aki 1956-ban az elnyomó hatalom ellen harcolt, azzal szembesül, hogy most ő lett a „nép ellensége", és ellene lázadnak.

Őt a kamerák előtt két színész is megformálja, miután a két idősíkban játszódó történet betekintést enged a pályakezdő tanárként, az 1956-os forradalomban is résztvevő Antall életébe, és beavat a taxisblokád idején a barikád túloldalán álló, a válság megoldásán dolgozó kormányfő érzéseinek, döntéseinek hátterébe is.

A 24 éves Antallt ifj. Vidnyánszky Attila, míg 58 éves énjét Seress Zoltán formálja meg a 2022. január közepéig tartó felvételek során, melyek jeleneteit közel 40 budapesti és főváros közeli helyszínen rögzítik 70 színész és több mint 200 statiszta közreműködésével.

A Blokád alkotóinak – köztük Lajos Tamás producer, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Tősér Ádám rendező – fantáziáját is ez a politikai csapdahelyzet ragadta meg leginkább, hogy a két, sűrű és vészterhes történelmi időszakot is megélő Antall József személyes történetén keresztül a rendszerváltás időszakát is átélhetővé, feldolgozhatóvá tegyék a nézők, köztük a legfiatalabbak számára is, amire magyar mozifilm eddig még nem vállalkozott.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Blokád 48 naposra tervezett forgatása október 20-án kezdődött el, és a felvételek várhatóan 2022. január közepéig tartanak. A számos helyszínen és két idősíkban játszódó filmhez többek között Budapesten a Szabadság- és az Erzsébet-hídon, a Magyar Tudományos Akadémián, a Parlamentnél, a BM Kórházban, a Budaörsi laktanyában, Százhalombattán rögzítenek jeleneteket, illetve a Bem téren, ahol az 56-os forradalmi események pillanatait örökíti majd meg a kamera.

A film főszerepeit ifj. Vidnyánszky Attila és Seress Zoltán mellett a köztársasági elnököt, Göncz ÁrpádotGáspár Tibor, Antall József kezelőorvosát Szacsvay László, illetve a miniszterelnök feleségét Tóth Ildikó alakítja.

A Blokádot a tervek szerint 2022. október 27-én mutatják be a hazai mozikban.