​Fazekas Máté Kilakoltatás című filmjének egyik jelenete, Orosz Ákos és Láng Annamária szereplésével

Két magyar elsőfilmes a CineFest versenyprogramjában debütál

Kis Hajni és Fazekas Máté filmje is a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütál.

Kis Hajni rendező visszatérő vendégnek számít a fesztiválon, Last Call című kisfilmjével a CineNewWave szekció díját nyerte el 2018-ban. Az idei fesztiválon első egészestés filmje, a Külön falka látható, mely szeptember 30-tól országos moziforgalmazásba kerül.

A részben személyes élményeken alapuló film egy szívszorító apa-lánya kapcsolatot mesél el. A tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit.

A magának való Tibor (Dietz Gusztáv) kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

Fazekas Máté Benceszintén szerepelt 2018-ban a CineNewWave szekcióban Apám szíve című kisfilmjével. Kilakoltatás című dramedy-je világpremierként érkezik a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra, mozis forgalmazása 2022-ben várható.

A megtörtént események által ihletett film egy nem mindennapi kilakoltatás története egy napba sűrítve. Richárd (Orosz Ákos), az elszánt bírósági végrehajtó-tanonc új feladata: élete első kilakoltatásán a Zrínyi utca egyik kertes házában lakó idős nénit kell kiköltöztetnie. Ilona néninek viszont esze ágában sincs elhagynia szeretett házát, heroikus küzdelmet folytat és mindent eszközt bevet, hogy meggátolja a kilakoltatást. Sőt, még pár aktivista is felbukkan a helyszínen, élőláncot alkotva próbálják menteni a néni kis házba sűrített életét.

De Richárd eltökélt és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kitűzött célt végre hajtsa. „Segítségére" van a rendőrség, a tűzoltók, a néni falkányi kutyájához jól értő sintér, az állatkerti dolgozók, és a túsztárgyalók. A Kilakoltatás további szerepeiben olyan színészek láthatóak, mint Nagy Mari, Mészáros Blanka, Láng Annamária, Znamenák István és Péterfy Bori.