coffee spilled on the rug

Csányi Vilmos: Véletlen

Vasárnap délutáni szépirodalmi rovatunkban ezúttal a híres etológus, Csányi Vilmos boncolgatja a véletlennel való viszonyát.


Mindenféle ökörséget kitalálnak, hogy az embert írásra késztessék, bár igazán izgalmas dolgot, mint például a szex, azt persze nem, véletlenül sem jut eszükbe. Véletlen, ah!

Akkor lehet igazán jó dolgot írni valamiről, ha az van, látható, tapintható, ízlelhető, hallható, elképzelhető, de legalább meghatározható, definiálható, esetleg hinni lehet benne.
Én például nem hiszek a véletlenben, és tudom, hogy embertársaim nagy része is ezen az állásponton van. Tegnap a szomszédok komisz kölyke felborult a lábbal hajtható kis játék autójával, jól beverte a fejét, és bőgött, mint a tehén. Pedig a mamája sokszor intette, hogy ne vaduljon, és én is többször szóvá tettem, hogy nem kéne azt a dudát folyamatosan nyomkodnia, mert megsiketül az ember. Felborult, beverte a térdét meg a fejét.

Véletlen? Ugyan.
A Jóisten büntetése!

Gondolom, már neki is elege volt a folytonos rohangálásból. Miért nem néz a gyerek szép műsorokat a tévén? Most bekenik jóddal. Remélem, csíp, és bekötözik, talán le is fektetik. Csönd lesz egy darabig. Nem véletlenül, hanem direkt, és csendben élvezetesebb a tévéműsor is.
Persze, ezekben a modern időkben anynyi hitetlen szaladgál, aki talán még azt se
tudja, hogy ki az a Jóisten. Ezek nem látják a világos összefüggést a baleset és házunk lakóinak mindennapos imája között. Pedig az összefüggés egyértelmű és világos. Az Isten verje már meg azt a kurva kölyköt, miért nincsen néha csendben! Megverte, csend lett.

Véletlenül? Ugyan.

Nálam a hit hetente racionális összegeket eredményez. Nem lottózok. A lottó nyerteseit nyilvánvalóan nem a véletlen jelöli ki, hanem a Jóisten. Na mármost, ha Ő azt akarja az Ő végtelen bölcsességében és előrelátásában, hogy nyerjek, neki nem akadály, hogy nem vettem szelvényt. Megoldja. Például találok egyet, vagy postán küldi, esetleg egy angyal hozza karácsonykor. Véletlenül ilyesmi nem történik. Eddig nem is történt, ami szépen bizonyítja, hogy nincsenek véletlenek.

Az írás eredetileg az Alibi – Hat hónapra sorozatban jelent meg, mely kapható a könyvesboltokban, vagy innen megrendelhető.

Nyitókép: Shutterstock