Díjnyertes tudós a lányok oktatásáért – dr. Balázsi Katalin

Díjnyertes tudós a lányok oktatásáért – dr. Balázsi Katalin

Milyen stratégiát választ egy női tudós az érvényesüléshez? Dr. Balázsi Katalin fizikusként és a Nők a Tudományban Egyesület vezetőjeként azon dolgozik, hogy nőket és fiatal lányokat bátorítson, hogy válasszanak hagyományosan férfiasnak tekintett szakmákat.


Mindig olyan iskolába, illetve szakokra járt, ahol alig voltak lányok – az egyetemen például 1200:9 volt a két nem aránya. Hogyan viszonyultak önhöz a fiúk?

A középiskolában 32 fiú osztálytársam volt – időbe telt, míg megszoktuk a helyzetet, fél év volt például, mire gyomorgörcs nélkül tudtam reggel iskolába menni. Kemény négy év volt, de kitartottam, és megérte, mert ezek után az egyetemen már sokkal egyszerűbb volt.

A fizikusok között kifejezetten alacsony a nők száma. Mi a stratégiája az érvényesülésre?

Jónak kell lenni a szakmában, és többet teljesíteni, mint a férfi kollégák. A karrierem során sokszor vállaltam nem kifizetődő munkát is annak érdekében, hogy – ahogy mondani szokták – „forogjon a nevem". Emellett rengeteget pályázom, projekteket vezetek, PhD-diákokat képzek. Csak így lehet szinten maradni.

Két gyereke is van, miközben a statisztikák szerint a gyermekvállalás a nők kutatói pályáján igazi törést jelent. Hogyan oldotta meg, hogy ne essen ki évekre, ne maradjon le?

A férjemmel, aki szintén szakmabeli, tudatosan megterveztük a gyermekvállalást. Előtte próbáltam több kísérletet végezni, és összeszedni annyi nyersanyagot, amit aztán az otthonlétem alatt feldolgozhattam, és az eredményeket publikálhattam. Napi két-három órát foglalkoztam a szakmával, főleg, amikor aludtak a gyerekek.

"Jónak kell lenni a szakmában, és többet teljesíteni, mint a férfi kollégák. A karrierem során sokszor vállaltam nem kifizetődő munkát is annak érdekében, hogy – ahogy mondani szokták – »forogjon a nevem«."

Ön az élő bizonyíték arra, hogy egy fizikus élete egyáltalán nem unalmas. Például rengeteget utazik, amelyek nemegyszer kalandosra sikerülnek. Melyik útja volt a legemlékezetesebb?

15 éve utazom, bejártam szinte az egész világot. Két éve Algériában jártunk, ahol önhibánkon kívül lekéstük a belső járatot, így a sivatagban 600 kilométert kellett autóval végigszáguldanunk, hogy aláírjuk az ottani egyetemmel a PhD-képzésre irányuló dokumentumot.

A Nők a Tudományban Egyesület elnökeként azon dolgozik, hogy a fiatal nők, a férfiakéval egyenlő esélyekkel induljanak el a kutatás-fejlesztés és innováció területein. Melyik eredményükre a legbüszkébb?

A Lányok napja programunkon nyolc év alatt közel 13 000 diáklánynak mutattuk be a műszaki, informatikai és mérnöki pályák szépségeit, és bátorítottuk őket, hogy merjék választani őket. Ennek is köszönhetjük, hogy 2018-ban elnyertük a Nature Research és Estée Lauder Innovating Science díját, melyet Londonban vehettem át.

Dr. Balázsi Katalin
A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Vékonyréteg Fizika Laboratórium vezetője, A Nők A Tudományban Egyesület elnöke. Kutatói munkája mellett fontos számára, hogy felhívja a lányok, fiatal nők figyelmét a tudományos pálya szépségeire.

Dr. Balázsi Katalin TEDx-előadása itt nézhető meg:

Az interjú a Hamu és Gyémánt magazin 2019/1-es számában jelent meg.