A Dísz téren áthaladó millenniumi díszfelvonulás

125 év után visszatértek az első, Magyarországon készült filmfelvételek

Július 28-tól bárki láthatja a fővárosban elsőként készült filmanyagokat, melyek eredeti kameranegatívjai nemrég hazatértek.


A Lumière fivérek, Auguste és Louis cégének Budapestre érkezett megbízottai alig öt hónappal a világ első nyilvános filmvetítése után, 1896 májusában készítették el a képsorokat, hazatérésük előtt pedig vetítéseket is tartottak, írja a 24.hu.

A magyar filmtörténészek már korábban is ismerték Charles Moisson és Dupont által felvett rövid jelenetek nagy részét, miután 1963-ban előkerült néhány erősen elhasználódott nitro forgalmi kópia egy egykori vándormozis hagyatékából.

A most, a lyoni Lumière Intézetből hazaérkezett három tekercs azonban, amellett, hogy más minőséget képvisel, egy eddig nem ismert jelenetet is tartalmaz, mégpedig ezt:

A L\u00e1nch\u00eddra hajt egy omnibusz, oldal\u00e1n az Odol fogtiszt\u00edt\u00f3 rekl\u00e1mj\u00e1val, mellette krinolinba \u00f6lt\u00f6z\u00f6tt n\u0151k s\u00e9t\u00e1lnak.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság

A lap azt írja, hogy a filmszalagok értékét tovább növeli, hogy azok nem a felvétel után a kamerából kivett szalagok másolatai, hanem konkrétan ugyanazok a negatívok, melyekre a Budapestre látogató francia férfiak százhuszonöt évvel ezelőtt rögzítették a képeket.

Kurutz Márton, a Filmarchívum igazgatóság kutatási és gyűjteményi menedzsere a 24.hu-nak elmondta, a két világháború közt rengeteg film végezte a szemétdombon vagy épp a használhatatlanná vált kópiákat felvásárló, majd azokat megsemmisítő vállalkozóknál, így már az 1963-as felfedezés is filmtörténeti jelentőségű szenzáció volt, de a Lumière-hagyatékban megtalált anyag azonban még ennél is fontosabb, hiszen ilyen minőségben korábban sosem nyerhettünk betekintést a milleniumi ünnepségek lázában égő Budapest mindennapjaiba.

Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum Igazgatóság vezetője szerint a Franciaországból érkezett tekercsek kitűnő állapotúak, a szalagok egyetlen zsugorodása pedig minimális volt, így semmiféle problémát nem jelentett a végigtekercselésük, valamint a digitalizálásuk.

A D\u00edsz t\u00e9ren \u00e1thalad\u00f3 millenniumi felvonul\u00e1s

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság