Római vakáció, filmjelenet

8 filmklasszikus, amit bármikor szívesen újranéznénk

Persze a modern mozinak is megvan a maga vonzereje – gondolj csak az indie-gyöngyszemekre, a végtelen franchise-okra vagy a Barbie-ra −, de a régi hollywoodi klasszikusok sosem fognak eltűnni a süllyesztőben. Összegyűjtöttünk párat a kedvenc romkomjainkból és drámáinkból, ha még nem láttad volna őket, itt az ideje pótolni!


1. Ez történt egy éjszaka (1934)

Kate Hudson és Matthew McConaughey, Meg Ryan és Tom Hanks, Sanaa Lathan és Taye Diggs. Minden idők legnagyobb romkom-párjai Clark Gable-nek és Claudette Colbertnek köszönhetik, hogy elindították ezt a műfajt. A két színész Frank CapraEz történt egy éjszaka című filmjének főszereplői, melyet a filmművészet legelső romantikus vígjátékának tartanak. A fekete-fehér gyöngyszem egy társasági hölgyről szól, aki éppen azzá a történetté válik, amire riporter szerelme vágyik, és 1935-ben mind az öt Oscar-díjat bezsebelte.

​2. Óz, a nagy varázsló (1939)

Egy csodálatos odüsszeia, amely a különféle karaktereket egy szépiaszínű kansasi farmról a szivárványon túli, cukorkaszínű Smaragdvárosba vezeti. Igazi nosztalgiázásba visz, népszerűsége pedig nem mutatja a halványulás jeleit.

​3. Az élet csodaszép (1946)

Frank Capra karácsonyi meséje az év legcsodálatosabb időszakában mindenki számára kötelező. James Stewart George Bailey-ként nyújtott alakításának köszönhetően ez a film örök alapmű.

​4. Sunset Boulevard (1950)

Hollywood imád filmeket készíteni a filmezésről, és a Sunset Boulevard − amelyet gyakran illetnek a tökéletes jelzővel − talán a létező legjobb metafilm. A film egy öregedő némafilmsztárt követ, aki készen áll a visszatérésre. A film egy őrületbe és gyilkosságba burkolózó szatíra.

​5. Ének az esőben (1952)

Ez a Hollywoodnak szóló szerelmes levél a némafilmekről a hangosfilmekre való áttérésről szinte minden későbbi musicalt megihletett. Gene Kelly túláradó kecsessége, Debbie Reynolds elsöprő bája és Donald O'Connor pótolhatatlan komédiája − elég csak rágondolni, és máris táncolunk.

​6. Római vakáció (1953)

Gregory Peck és Audrey Hepburn részegen szerelmesek Rómában? Ennél meseszerűbb nem is lehetne a történet. William Wyler romantikus filmje megismertette a világot Hepburnnel és ikonikus bájával, miközben az Oscar-on is szépet alakított (10 jelölés, 3 győzelem).

​7. 12 dühös ember (1957)

Sidney Lumet rendezőként debütált ezzel a bírósági drámával a 11 egyezségre jutó, makacs esküdtről és arról az egyről, akit legszívesebben kilógatnának az ablakon. A szinte teljes egészében egy fullasztó esküdtszéki teremben forgatott film lassan pereg, de érdemes rá időt szánni.

​8. Vertigo (1958)

Alfred Hitchcock évtizedeken át alkotott olyan műveket, amelyekkel egy egész listát meg lehetne tölteni. De ha muszáj, akkor emellett a pszichológiai thriller mellett döntünk. A megszállottság szédítő története, amelybe szívesen merülünk bele újra és újra.

Forrás: Elle

Nyitókép: Profimedi