Dresszkód: szecesszió – megnyílt az Iparművészeti Múzeum kiállítása

Dresszkód: szecesszió – megnyílt az Iparművészeti Múzeum kiállítása

Az Iparművészeti Múzeum legújabb kiállítása a 19. és a 20. század fordulóján élő nő gardróbjába és életmódjába nyújt betekintést Dresszkód: Szecesszió című tárlatával.


Legújabb kiállításában a múzeum a 19. és 20. század fordulóján élő nők életmódjába és divatjába nyújt betekintést. A Dresszkód: Szecesszió nevet viselő kiállítás a Ráth György-villában kapott helyett, ahol összesen három egységben mutatják be nekünk, hogyan öltözött a kor új nőideálja, mit viselt a különböző alkalmak során.

Facebook/Iparművészeti Múzeum

A századforduló környékén a nők még ragaszkodtak az úgynevezett angolvonalú fűző viseléséhez, mely megdöntötte a csípőjüket. A korabeli leírások szerint az ilyen s-vonalú ruhadarabokat gyakorlatilag lehetetlenség volt három óránál többet viselni.

Az illemszabályok is mások voltak: ekkor még úgy tartották, hogy a 16 évesnél idősebb nők otthonaikon kívül nem mutatkozhattak fűző nélkül, ám a modern kor változást hozott. Hamarosan elfogadottá vált a munkavállalás, a tanulás és a sport is.

A szecesszióban megfigyelhetjük a motívumok változását. A korban a növényi ornamentika, a hajladozó vonalak, az állatábrázolások a női szépség finomságára utaltak. A századfordulón a tömeggyártás révén elterjedtek a kézműves csipkék, hímzések, paszományok.

A Dresszkód: Szecesszió című tárlat augusztus 15-ig látogatható a Ráth György-villában. A kiállítás kurátora Csepregi Noémi.

(Forrás: Kultúra)