Adonyi-Walsh Gáspár a Magyarázat mindenre című filmben

Ki tudna az érettségire tanulni, amikor szerelmes és az ország is kettészakadt?

Megérkezett Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjének előzetese.

Október 5-én debütál a hazai mozikban Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek) harmadik nagyjátékfilmje, melynek világpremierje a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatásában, az „Orizzonti” (Horizontok) elnevezésű szekcióban lesz.

Az Orizzonti válogatásában rendszerint olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket képviselik.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról.

A film főszereplője az érettségire nem sok elánnal készülő Ábel, aki ráébred, hogy szerelmes Jankába, a legjobb barátjába, aki viszont a történelemtanárukért, a családos Jakabért van oda. Jakab pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

A film főbb szerepeiben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva, producere Berkes Júlia, operatőre Becsey Kristóf, vágója Gorácz Vanda és Reisz Gábor.

Nyitókép: Proton Cinema