Magyar Állami Operaház

Klasszikus művel nyit jövő tavasszal az Opera

Négy és fél éves rekonstrukció után jövő márciusban hivatalosan is újranyitja kapuit a Magyar Állami Operaház.


A teátrum főigazgatója, Ókovács Szilveszter a Figyelőnek adott nyilatkozatában beszélt az Operaházban zajló munkálatokról:

„Eredetileg »csak« a színpadtechnika rekonstrukciója, néhány egyéb kényelmi beruházás – így a nézőtéri székek cseréje, okos funkciója és a zenekari árok bővítése, a vizesblokkok felújítása –, valamint az elektromos hálózatok cseréje és kiépítése volt tervben az ahhoz szükséges tíz hónapos zárva tartassál."

A magyar kormány végül úgy döntött, hogy a teljes épületet felújítja. A bécsi operaház mintájára bezárás nélkül tervezték végrehajtani a rekonstrukciós munkálatokat, ám ez sajnos kivitelezhetetlennek bizonyult. Ezzel együtt a színháznak az egyik legfőbb bevételi forrását, a jegybevételeit is hosszú ideig nélkülöznie kellett.

A fennálló helyzet természetesen az Opera testvérintézménye, az Erkel Ferenc Színház gazdasági életére is erősen kihatott, mivel az anyaintézmény bevételeiből finanszírozták a teátrum „szociális árait".

A koronavírus járvány is komoly megpróbáltatásokkal szembesítette az üzemeltetőket, öröm az ürömben azonban, hogy a járványhelyzet alatt az Operaház és a Hajós utcai üzemház felújítási munkálatai alatt olyan részeket is renoválni tudtak, amelyekkel csak az újranyitás után tudtak volna foglalkozni.

2022. március 11. és 14. között a Magyar Állami Operaház egy rendkívül színvonalasnak ígérkező újranyitási rendezvénysorozattal készül, ahol a gálaműsorok mellett Erkel Ferenc Hunyadi László című darabját viszik színpadra. A táncművészetről sem feledkeztek meg a szervezők, húsz év után mutatják be ismét Kenneth MacMillan Mayerling című neoklasszikus balettjét, amelyben Liszt Ferenc zenéjére táncolják el Rudolf herceg történetét.

A rekonstrukciós folyamatok az Operaház megnyitásával nem érnek véget, mivel legfőképpen a nyári szünetben az Erkel Színházat is felújítják három ütemben.

„Így elmondható, hogy az évtized közepére mindhárom játszóhelyünk – Operaház, Erkel Színház, Eiffel Műhelyház – olyan állapotban lesz, amely biztosítja legalább a következő két évtized nyugodt, három lábon álló biztonságos és az európai élvonalat eséllyel megcélzó működését"

– nyilatkozta a főigazgató.

A harmadik játszóhely, az Eiffel Műhelyház az eredeti funkcióját fogja betölteni, a színházi előadások mellett tanműhely és operastúdió fog itt működni, továbbá a zeneiskolai termek is ugyanúgy megtalálhatóak lesznek az épületben.