Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt Kokoschka babája című produkciója.

Kortárstánc fesztivált rendeznek Miskolcon

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon.

A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkciói érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem, írja a Fidelio.

Ahogy mindig, a fesztivál idén is Éder Vera fotókiállításával kezdődik, a színház épülete előtt pedig Juhász Katalin díszlet- és jelmeztervező Horizont című installációját állítják ki. A Miskolci Balett művészein túl a fesztiválon jelen lesz a spanyol El Carromato utcaszínházi társulat, mely a Big Dancers című performanszával érkezik. A produkcióban szereplő óriásbábokkal különleges látvány nyújt majd az előadásuk, melynek hangulatát az „elektro-energikus" zenéjük teszi még átütőbbé. Franciaország KA-F-KA című darabját hozza el, mely „mindenki és senki története", az Átváltozás szövegének szabad interpretációja.

A Miskolci Balett egy részben nemzetközi kollaborációval indít: Garrett Smith koreográfiája, a Tiltott ösvények a dallasi Bruce Wood Dance együttes produkciója után Európán először az ő előadásukban lesz látható, témája pedig a szabadság, különösképp a mozgás szabadságának korlátozása. A Gangaray Dance Company Agora előadása ennek ellentétét mutatja meg – a görögök mindenki számára nyitott, felszentelt kommunális terét, melynek anyanyelve a tánc.

A miskolci társulat mellett a fesztiválon fellép még a Szegedi Kortárs Balett, Duda Éva, a Hodworks és Gergye Krisztián társulata is.