Halle Berry átveszi a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat

Idén végre nagy változás jöhet az Oscar legjobb női főszereplő kategóriájában​

Nehéz elhinni, de az Oscar történelmében csak egy színes bőrű győztes volt a legjobb női főszereplő kategóriában. Ez is már több mint két évtizeddel ezelőtt történt. Bár sokan azon az estén érezték a változás előszelét, az Akadémia azóta sem lépett előre a témában. Idén végre megtörténhet a csoda.


Több mint két évtizeddel ezelőtt egy sorsfordítónak tűnő estén Halle Berry nem fehér bőrű színésznőként elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó aranyszobrot. Beszéde kezdetén könnyekben tört ki, és elmondta, hogy ez a diadal végre megnyitja a kaput a színes bőrű színésznők előtt. Ez sajnos nem történt meg. Berry volt az első, és mostanáig az utolsó.

Bizonyos szempontból valóban fejlődést mutatott akkor az Akadémia, de közel sem akkorát, mint amekkorát elvártak az emberek. A legjobb női mellékszereplők kategóriájában valóban sokkal több színes bőrű művészt díjaztak azóta, de ezekben is akad némi ellentmondás. Gyakran olyan győzteseket avattak ebben a kategóriába, akiknek a munkája inkább a főszereplők köreibe esett volna.

Idén szerencsére úgy tűnik, megtörténhet a változás.

Michelle Yeoh-t a 29. SAG-díjátadón legjobb színésznőnek választották a Minden, mindenhol, mindenkorban nyújtott alakításáért. Ez előtt pár hónappal a Golden Globe-díjat is sikeresen elnyerte. Mindezeket összegezve jelenleg fej-fej mellett áll esélyesként Cate Blanchett-tel — olvashatjuk a Vogue cikkében.

Fontos megemlíteni, hogy a kritikusok szerint egyértelműen Blanchett alakítása a jobb. Azonban az Oscar-döntések nem mindig az aktuális szerepen múlnak. Az 53 éves legendás színésznő neve mellett már két Oscar-győzelem is szerepel, így egyértelműen a területének egyik legkiemelkedőbb alakja. Vele ellentétben Yeoh még egyszer sem nyert ezen a gálán, a győzelme pedig a teljes további karrierjét pozitív irányba befolyásolná.

Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy Yeoh díjazása nagy jelentőséggel is bírna, hiszen végre megdöntené a régóta fennálló problémát a kategóriában.

Az idei Oscar-gálát március 13-án hajnalban lehet majd megtekinteni. Vajon kik távoznak majd győztesen az eseményről?

Nyitókép: Getty