A Lucian Freud Portraits című kiállítás a londoni National Portrait Gallery-ben 2012-ben

Jubileumi Lucian Freud-kiállítással készül a londoni Nemzeti Galéria

Lucian Freud születésének századik évfordulója alkalmából nyílik a művész portréit bemutató kiállítás jövőre a londoni Nemzeti Galériában.

A múzeum csütörtökön osztotta meg a 2022-es kiállítás részleteit, amely szerint a tárlaton az 1922-ben született művész hét évtizedes pályafutásának legfontosabb munkáit sorakoztatják fel. A galéria a kiállítással új perspektívából akarja bemutatni Lucian Freud festészetét.

A tárlaton a világ különböző múzeumaiból és magángyűjteményekből származó 130 Freud-művet láthat majd a közönség. A kiállítás kurátora, Daniel F. Herrmann kiemelte, hogy a 2011-ben elhunyt Freud figuratív remekművei nagy hatással voltak a kortárs művészekre. Alkotásait kontextusba helyezve, a művek születésének hátterét is feltárva közelítik meg művészetét – fogalmazott.

A kiállítás a galéria honlapja szerint olyan korszakokra és csoportokra koncentrál, amelyek Freud stílusfejlődését és technikai virtuozitását szemléltetik. Az anyagban a művész szerelmeiről, barátairól és családtagjairól készült portrék is szerepelnek.

A tárlaton látható lesz a művész II. Erzsébetről készített portréja is, melyet az uralkodó gyűjteménye bocsátja a galéria rendelkezésére a kiállításhoz.

(MTI)