Szegedi Erika és Latinovits Zoltán a Szindbád című film forgatásán Szepeshelyen

A 120 éves magyar filmet ünnepli a Ludwig Múzeum új kiállítása

Idén ünnepeljük a magyar film 120. évfordulóját, melynek alkalmából a Ludwig Múzeum kiállítása széles áttekintést nyújt a magyar mozgókép történetéről a kezdetektől napjainkig.

Április 30-án volt 120 éve, hogy nyilvánosan bemutatták A táncz című, első megrendezett magyar filmet, melyet Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula készített. Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó, ismeretterjesztő filmről csak fotók maradtak fenn.

„A magyar mozgókép történetét a sokszínűség, a szerteágazó, összekapcsolódó, majd újra eltérő utak jellemzik, amelyek alakulásában a történelemnek éppúgy szerepe van, mint az újító szándékoknak és gondolatoknak. A kiállítás célja, hogy átfogó képet adjon a hazai filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről, amely első pillanatától kultúránk fontos területe"

– áll a Ludwig Múzeum honlapján.

A tárlat a film megszületésétől, a némafilmkorszakon és a hangosfilm feltalálásán át napjainkig bemutatja a különböző korszakok mestereit és filmklasszikusait, de mellettük felbukkannak mára már elfeledett, filmtörténeti szempontból mégis meghatározó művek is.

Bepillantást nyerhetünk az alkotási folyamatba, a gyártás technológiákba, valamint a kiállítás kitekintést ad a nemzetközi karriert befutó, magyar származású alkotók életére is.

A Nagylátószög – 120 éves a magyar film című kiállítás július 23. és november 14. között tekinthető meg a Ludwig Múzeumban.