Borbély Alexandra és Morcsányi Géza a Testről éslélekről című filmben

Egész hétvégén ingyen nézhetünk magyar filmeket

1901-ben április 30-án mutatták be az első megrendezett magyar filmet, A Tánczot, ennek alkalmából egész hétvégén ingyen nézhetünk magyar filmeket országszerte.

Április 30. az évfordulója Zsitkovszky Béla ésPekár Gyula alkotása, A táncz címmel készült ismeretterjesztő film első nyilvános bemutatójának. Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó, 1901-ben forgatott mozgóképünkből csak fotók maradtak fenn, de azóta számos kiemelkedő magyar film készült, melyek legjobbjait műsorra tűzik a televíziók, a streaming szolgáltatók és a mozik is.

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n csütörtök reggeltől vasárnap estig ingyenesen nézhető lesz hat magyar film. Az ünnepi kínálatban olyan kultfilmek szerepelnek, mint az Egészséges erotika, a Szerelem első vérig, a Legényanya vagy Kovásznai György 1979-es Habfürdője.

Az Oscar-díjas Mindenki rendezője, Deák KristófFoglyok című alkotása egy hihetetlen, de igaz történetet feldolgozó dráma a saját lakásában foglyul ejtett családról az 50-es években, továbbá Bergendy Péter és Köbli Norbert fordulatos ügynökthrillere, A vizsga is látható lesz, mely folytásának, A játszma című filmnek nemrég jött ki az előzetese.

A közmédia csatornáin műsorra tűzik többek között a Valan – Az angyalok völgye című Erdélyben forgatott komor krimit, a Berlinale Arany Medve díjával kitüntettet és Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről-t és a Meseautót.

A TV2-n ismét látható lesz Bacsó PéterA tanú című szatírája, a Macskafogó, a Csinibaba és a Made in Hungária is, az RTL Klubon pedig a Budapest noirt és a Seveled című romantikus komédiát vetíti majd. A HírTV-n a Hyppolit, a lakáj, az ATV-n Spiriten pedig Szomjas GyörgyKopaszkutyája lesz látható.

Egész hétvégén kedvezményes jegyárakkal és a legutóbbi magyar filmalkotásokkal a mozinézőket országszerte mind a 18 Cinema City mozi, valamint a Tabán és a Kino Caféban tart vetítéseket a Budapest Film a Magyar Film Napja alkalmából.

A fővároson túl országszerte is lesznek magyar film vetítések a mozikban és további helyszíneken. A Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésében felújított magyar klasszikusokat 14 helyszínen lehet újra nézni nagyvásznon.

A nemzetközi fesztiválok és a hazai művészmozik sikereire fókuszáló Cinego két válogatással is készül: 2021 legizgalmasabb magyar filmjeiből – köztük az Evolúció és a Külön falka – és a múlt és jelen kapcsolatát középpontba állító alkotásokból is kínál válogatást, köztük a Napszálltát és a Nagyi projektet.

A HBO Max ünnepi kínálatában először lesz látható Aracsi Norbert II. világháborús rövidfilmje, az Elfelejtett nemzedék és Holtai Gábor Második kör című rövidfilmje.

Nyitókép: Mozinet