Marilyn Monroe egy forgatásokon használt, nevével ellátott székben

Már most a filmtörténelmileg jelentős alkotások közé sorolják az új Marilyn Monroe-filmet

A Blonde címet viselő produkciót Andrew Dominik rendezi, aki már most olyan filmek közé sorolja művét, mint az 1980-as Dühöngő bika és az 1941-es Aranypolgár. Nagyon magasra tette ezzel a lécet, viszont biztosan felcsigázta az érdeklődést a közelgő megjelenés előtt.


Az 1950-es évek szőke bombázója nagy hatással volt a kor szépségideáljára, divatjára, valamint filmművészetére is. Karrierje során olyan filmekben játszott, mint a Szőkék előnyben, a Hétévi vágyakozás és a Van, aki forrón szereti. Tragikus módon ragyogó pályafutása és élete 36 évesen véget ért, amikor túladagolás miatt elhunyt. Az esetet öngyilkosságnak tekintették, ellenben mai napig rengetegen idegenkezűséget látnak az események mögött.

Andrew Dominik filmjében Ana de Armas alakítja Monroe-t, mellett pedig Bobby Cannavale is feltűnik mint a New York Yankee-legenda Joe DiMaggio, a színésznő második férje. Közben Adrien Brody testesíti meg a színésznő harmadik házastársát, a Pulitzer-díjas Arthur Millert. A történetet idén mutatják be, a rendező viszont már most ódákat zeng munkájáról.

Nemrégiben olyan nagysikerű klasszikusok mellett emlegette, mint a Dühöngő bika és az Aranypolgár, melyek megjelenésük óta a legjobb produkciók között vannak számontartva. Ezzel a kijelentéssel Dominik nagyon magasra tette a lécet, mely akár még rosszul is elsülhet a megjelenés után.

„A Blonde a világ összes szeretetlen gyermekének filmje. Olyan, mintha az Aranypolgárnak és a Dühöngő bikának lenne egy kislánya. Nos, a film egész lényege az volt, hogy részletesen bemutassunk egy gyermekkori drámát, majd megmutassuk, hogy ez hogyan osztja meg a felnőtteket egy nyilvános és egy privát énre. Azt, hogy a felnőtt hogyan látja a világot ennek a gyerekkori drámának a lencséjén keresztül. Ez egyfajta történet egy olyan emberről, akinek a világról alkotott racionális képét a tudatalattija nyomja el, és Marilyn Monroe ikonográfiáját használja."

— olvashatjuk a rendező szavait a Screen Rant cikkében.

A Dühöngő bikában Robert DeNiro alakította a híres bokszolót, Jake LaMottát. A történet időbeli ugrásokkal mutatja be a híres sportoló karrierútját, valamint hogy milyen módszerekkel küzdött meg a ránehezedő teherrel és hirtelen jött sikerrel, majd azt is figyelemmel lehet kísérni, hogyan vesztett el mindent, ami fontos volt számra. Az Aranypolgárban pedig az újságmágnás Charles Foster Kane élete kerül bemutatásra, valamint a halála utáni hagyatéka.

Az első megmutatja a nagyságra való törekvés nyomását, valamint a vágy és a bénító bizonytalanság következményeit, míg a második egy olyan férfi eredményét mutatja be, akit megfosztottak a gyermekkorától, és megpróbálja megtalálni azt a szeretetet, amit egykor az anyjától kapott. A két alkotóelem összemosása nagyon emlékeztet a szőke színésznő életútjára, így — amennyiben a megvalósítás is kifogástalanul sikerül — az év egyik legnagyobb attrakciója lehet.


Nyitókép: Instagram/marilynmonroe