Kovács Kati Mészáros Márta Eltávozott nap című filmjében

Ingyenesen nézhetők Mészáros Márta filmjei

A Nemzeti Filmintézet ingyenesen nézhetővé teszi hétfő estig Mészáros Márta Eltávozott nap című, első mozifilmjét és a Szép lányok, ne sírjatok! című generációs kultfilmjét a FILMIO-n.

Pénteken írtuk meg, hogy Mészáros Márta – első magyar alkotóként – kapja idén az Európai Filmakadémia életműdíját. Ennek alkalmából a Nemzeti Filmintézet ingyenesen nézhetővé teszi hétfő estig a Kovács Kati főszereplésével készült Eltávozott nap, valamint a Szép lányok, ne sírjatokcímű filmet a FILMIO-n.

Az 1968-ban készült Eltávozott nap főhőse, aki állami gondozásban nőtt fel, szülei keresésére hirdetést ad fel, melyre egyszer csak válasz érkezik. Mészáros Márta debütáló alkotását a párizsi diáklázadásokkal egy időben mutatták be. A filmben Kovács Kati mellett Horváth Teri, Szirtes Ádám, Kozák András és Agárdi Gábor is szerepel.

Mészáros Márta harmadik mozifilmje, az 1970-es Szép lányok, ne sírjatok emlékezetes képet rajzol a 68-as generáció szabadabb életérzéséről a napi munka, szerelmek, bulik és koncertek között. Öt fiú és egy lány galerit alkotnak, rajonganak a beat-együttesekért, koncertről koncertre kísérik őket. Az egyik fiú menyasszonya beleszeret egy zenészbe, a féltékeny vőlegény szabad választást ad a lánynak, aki ezért a gesztusért újra, igazán beleszeret. A film beat korszakban fellazuló társadalmi struktúrákat elemzi, miközben a 60-as évek legnépszerűbb beat-együttesei, a Metró, a Szíriusz, a Kex zenélnek. A Szép lányok, ne sírjatok főbb szerepeiben Zala Márk, Jarka Schallerová, Balázsovits Lajos, Blaskó Péter és Bujtor István látható.

Dokumentarista stílusú film egy fiatal szövőnő útkereséseiről, identitásproblémáiról. Szőnyi Erzsi a Fóti Gyermekvárosban nőtt föl. Szüleit kereső hirdetésér...