Hatalmas tapssal fogadták Mundruczó Kornél új filmjét Cannes-ban

Hatalmas tapssal fogadták Mundruczó Kornél új filmjét Cannes-ban

Az idei évtől létező Cannes Premiere nevet viselő szekcióban mutatták be Mundruczó Kornél Evolúció című filmjét. A rendező nyolcadik játékfilmje verseny kívül szerepelt a 74. alkalommal megrendezett filmfesztiválon.


A cannes-i Fesztiválpalota közel ezer férőhelyes Debussy termében – a világpremier előtt – Thierry Frémaux művészeti igazgató mondott beszédet, aki kiemelte, hogy Mundruczó állandó vendége a fesztiválnak, továbbá, hogy 2014-ben pont ugyanezen a helyszínen mutatták be Fehér Isten című filmjét, mely abban az évben elnyerte a második legrangosabb versenyszekció, az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) fődíját.

A holokauszt traumájának átöröklésével, valamint az emlékezés témájával foglalkozó Evolúció a rendező hetedik olyan filmje, amely bekerül a cannes-i fesztivál hivatalos programjába.

„A fantasztikus magyar filmművészetből érkezett Mundruczó a közelmúltban világhírű alkotóvá vált az Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című filmjével"

– fogalmazott az Frémaux, aki azt is hozzátette, hogy az idén létrehozott új szekcióba olyan művészek filmjeit mutatják be, akik rendszeresen visszatérő, már elismert alkotók, majd ezt követően bemutatta a filmen dolgozó stábot:

  • a rendező mellett Petrányi Viktória és Viola Fügen producereket;
  • Wéber Kata forgatókönyvírót;
  • valamint a főszerepekben látható Monori Lilit, Láng Annamáriát, Goya Regót és Padmé Hamdemirt.

Az MTI beszámolója szerint a nézők nagy tapssal köszöntötték a magyar és német művészeket, majd a vetítés végén szintén hosszan megtapsolták az alkotókat, akik felállva köszönték meg a fogadtatás.

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél újabb filmjét idén tavasszal alig 13 nap alatt Németországban forgatta, a Ruhrtriennale német színházi fesztiválon két évvel ezelőtt bemutatott azonos című színházi előadása alapján.

A 97 perc hosszú Evolúció a holokauszt traumájának három generáción átívelő hatásáról szól.