Anya Taylor-Joy A vezércsel című sorozatban

Becsületsértésért beperelte a Netflixet a grúz sakkvilágbajnok legenda

Becsületsértésért ötmillió dolláros kártérítésre perelte be a Netflixet Nona Gaprindasvili grúz női sakkvilágbajnok, aki szerint a streaming-szolgáltató A vezércsel című sorozatában rossz hírben tünteti fel őt.

A 80 éves sakklegenda a sorozat utolsó részében elhangzottakat kifogásolja, amelyben azt állítják róla, hogy női bajnokként „soha nem játszott férfiak ellen". Egy Los Angeles-i szövetségi bíróságon a Gaprindasvili nevében benyújtott kereset szerint ez a megjegyzés „kisebbíti eredményeit több millió néző előtt" ügyvédei szerint pedig „téves és szexista". A kereset szerint az ötszörös sakkvilágbajnok „volt az első nő a történelemben, aki megszerezte a nemzetközi sakknagymesteri címet férfiak között". Nona Gaprindasvili legalább 59-szer játszott férfi sakkozók ellen 1968-ig, amikor a sorozat ezen része játszódik - olvasható a keresetben.

A Netflix az amerikai média szerint „határozottan meg fogja védeni" igazát.

„Hisszük, hogy az ügy nem kerül tárgyalásra"

– idézték a streaming-szolgáltató szóvivőjét.

A vezércsel Walter Tevis 1983-ban megjelent regényére épül, amely egy fiatal árva, Beth Harmon történetét meséli el, aki a hidegháború idején sakkvilágbajnok lesz. A sorozat idén két Golden Globe-díjat is nyert és 18 díjra Emmy-díjra jelölték, utóbbiakat hét végén fogják kihirdetni.

Gaprindasvili ügyvédjei szerint a 2020 október óta futó sorozat rontotta a sakklegenda hírnevét és azt akarják, hogy ezt a mondatot vegyék ki a sorozatból. A kereset szerint a sorozat folyamatosan „jóvátehetetlen kárt okoz" Gaprindasvilinek, aki még játszik szenior sakkversenyeken.

(MTI)