Jankovics Marcell Lúdas Matyi című animációs filmjénk egy jelenete

Nézzünk ingyenesen magyar animációkat a hétvégén!

Mától vasárnap estig ingyenesen megtekinthető hat magyar animáció a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán, a FILMIO-n a magyar kultúra napja alkalmából. Az ünnepi válogatásban szerepel Dargay Attila Lúdas Matyija, továbbá öt különleges rövidfilm.

Idén ünnepeljük a Pannónia Filmstúdió alapításának 65. jubileumát, ahol több generáció számára is meghatározó alkotások készültek, például a Vuk, a Pom Pom meséi, a Macskafogó és a Lúdas Matyi. A magyar kultúra napja alkalmából Reisenbüchler Sándor, Richly Zsolt, Jankovics Marcell, Varsányi Ferenc, valamint Keresztes Dóra és Orosz István egy-egy alkotásával kínál ízelítőt a Nemzeti Filmintézet a Pannónia Filmstúdió gazdag hagyatékából.

A magyar animáció legnépszerűbb egész estés filmjeként jegyzett Lúdas Matyira 1977-es megjelenésekor mintegy 2,5 millió néző váltott jegyet a mozikban. Az elbeszélésből Nepp József, Romhányi József és Dargay Attila írtak forgatókönyvet, az emberkaraktereket Jankovics Marcell tervezte, aki közel két évig dolgozott a figurákon.

Reisenbüchler Sándor A Nap és a Hold elrablása animációs rövidfilmjében az emberi gonoszság következtében eltűnnek az égitestek az égboltról, Richly Zsolt Szvit című kisfilmjében öt közismert magyar népdal csendül fel, melynek képi megjelenítéséhez a magyar népi díszítőművészet letisztult motívumai adják a sorvezetőt.

Látható lesz Jankovics Marcell Hídavatás című animációs rövidfilmje, mely a hatalom kritikája és a protokoll üres formáinak kifigurázása, amit valós esemény inspirált: az 1960-as évek első felében volt az Erzsébet híd rekonstrukciója és az újjáépített híd átadása.

A Varsányi Ferenc által rendezett Mézes-táncos különlegessége, hogy a főszereplők marcipánból készültek és a népdalok a Sebő Együttes előadásában csendülnek fel, a dalokat a fiatal Sebestyén Márta énekelte, akinek ez volt az első filmes közreműködése. Keresztes Dóra és Orosz István animációs filmje, a Garabonciák az ősi varázsszövegekre épülő történet archaikus elemekkel, a sámánhit emlékeivel egyike a magyar animáció leghipnotikusabb alkotásainak.

Nyitókép: Nemzeti Filmintézet