Kurt Cobain

Farmer 144 millióért? Árverési rekordot döntött ez a Kurt Cobain nadrág

A Nirvana frontembere, Kurt Cobain utolsó napjaiban viselt farmernadrág rekordot döntött a Levi's árverésén: a 10 ezer dolláros (3,5 millió forintos) becsült ár 40-szereséért 412 750 dollárért (144,6 millió forintért) kelt el.


A bravúr a háromnapos Played, Worn & Torn: Rock 'N' Roll Iconic Guitars and Memorabilia elnevezésű rendezvénysorozat részeként a New York-i Julien's Auctions aukciósházban egy Skystang I gitár is szerepelt, amelyen Cobain a zenekar 1993-94-es In Utero turnéjának utolsó nyilvános fellépésén játszott, és amely 1,6 millió dollárért (560, 6 millió forintért) kelt el. A ház Eric ClaptonFool című számában használt gitárját is eladta, 1,27 millió dollárért (445 millió forintért).

A Julien aukciósház 20 éve alatt kiváltság és megtiszteltetés volt számunkra, hogy a rock legtörténelmibb és legfontosabb műtárgyait képviselhettük, és különösen életművünknek számít, hogy ránk bízták a rock egyik legbefolyásosabb zenésze és ikonja, Kurt Cobain örökségének megőrzését

− mondta Darren Julien, az aukciósház vezérigazgatója és elnöke sajtóközleményében.

Kurt Cobain, Coutney Love \u00e9s gyermek\u00fck 1993-ban

Állítólag a Babes in Toyland dobosa, Lori Barbero adta a farmert Cobainnek, és ő végezte rajta a dekoratív foltjavításokat is. A sérült, gombos farmeren számos szakadás és lyuk található, és mindkét lábszár alján virágmintás szövetszegélyek díszítik.

Cobain szobatársa a Los Angeles-i Exodus Recovery Centerben őrizte a nadrágot, miután Cobain 1994. április 5-én öngyilkosság áldozata lett.

Cobain sokszor volt látható a farmerben, többek között az Anton Corbijn által rendezett Heart-Shaped Box című dalhoz készült klipben is.

De ebben a nadrágban jelent meg a New York-i Roseland Ballroomban adott koncertjén, a legendás íróval, William S. Burroughs-szal való találkozásakor Kansasban, valamint a 10. éves MTV Video Music Awards díjátadón is, amelyen feleségével, Courtney Love-val és lányukkal, Frances Beannel vett részt. Utoljára 1994. február 12-én, Franciaországban, az In Utero turné során viselte nyilvánosan.

Forrás: Artnet

Nyitókép: Getty Images