A numerus clausus című törvénycikk.

Ilyen volt kamaszlánynak lenni a numerus clausus idején

A 2B Galéria A numerus clausus és a lányok című kiállítása az 1900 és 1925 között született generáció nőtagjainak a sorsát, életútját és kivételes teljesítményeit igyekszik megidézni.

Az 1920. évi XXV. törvénycikk „a tudományegyetemekre, a műegyetemre, a budapesti egyetemi közgazdaságtudományi karra és a jogakadémiákra való beiratkozás szabályozásáról" neutrálisnak tűnő címe ellenére az I. világháborút követő korszak első zsidóellenes törvénye volt Európában. Megszüntette az addigi magyarországi gyakorlatot, amely minden érettségi bizonyítvánnyal rendelkező diák számára biztosította a beiratkozásjogát. A törvény végrehajtási utasítása – egy tollvonással megszüntetve a zsidók 1867-es emancipációját – felekezet helyett nemzetiségnek minősítette a zsidókat, és az egyetemi hallgatók közötti arányukat a magyarországi zsidó vallású lakosok szerinti 6%-ra korlátozta. A törvény alkalmazásával megbízott túlbuzgó egyetemi vezetők pedig a baloldali és zsidó felvételizők mellett a nőket is eltanácsolták a legtöbb budapesti egyetemről egészen az 1920-as évek végéig

– olvasható a 2B Galéria közleményében.

A numerus clausus és a lányok című kiállítás képein szereplő fiatal lányok születésük helye és ideje, gazdasági és társadalmi helyzetük, családi és kulturális hátterük, lakóhelyük, felekezetük, apjuk foglalkozása, saját eredeti szakmájuk, későbbi pályájuk szerint nagyon sokfélék. Viszont a tanulás szeretete és a továbbtanulás vágya közös volt bennük, és az, hogy mindannyiuk életét alapvetően befolyásolta, lehetőségeiket, választásaikat nagymértékben meghatározta, korlátozta a numerus clausus törvény. A tárlat ennek az 1900 és 1925 között született generációnak a sorsát, életútját és kivételes teljesítményeit igyekszik megidézni, feleleveníteni, az ő emlékük előtt tisztelegni – olvasható az oldalon.

A kiállítás megnyitója augusztus 26-án, csütörtökön délután 17 órakor lesz a 2B Galériában, melyet Kovács Éva történész nyit meg. A kiállítás augusztus 27. és október 7. között minden hétköznap délután 2-től 6-ig látható.