Ian Strange alkotása, a LIGHT INTERSECTIONS II

Egy művész hatalmas fényrudakkal lyuggatta ki egy ház falait

Ian Strange monumentális alkotásával és művészetével arra akarja felhívni a figyelmet, hogy házunkat ne szimplán vagyontárgyként kezeljük, hanem ruházzuk rá személyiségünket és ezzel teremtsünk igazi otthont magunknak és családunknak.


Strange egy ausztrál származású multidiszciplináris művész, vagyis több alkotófolyamatban is jeleskedik. Munkái során az építészetet, az ember által alkotott területek értéket, vagy éppen értéktelenségét vizsgálja.

Először egy melbourni épületet, egészen pontosan a Lyoni Housemuseum falait szerelte fel hasonló fénycsövekkel, az volt a sorozat első része, ami a LIGHT INTERSECTIONS fantázianevet kapta. Az utóbbi időben, mióta a koronavírus rengeteg embert arra kényszerített, hogy otthon maradjon, a tehetséges alkotót felkérte Sydney városa, hogy ugyanezt a stílust valósítsa meg egy ottani társasházon a Scoundrel Projects OFFICE tervezőcéggel közösen. A művész szerint az installáció mondanivalója, hogy az emberek becsüljék meg otthonaikat, és ne szimpla értéktárgyakként kezeljék lakóterüket.

Strange több helyi művésszel együttműködve alakította át az épületet egy geometriai kompozícióvá. Rory Hyde, a Melbourne-i Egyetem építész professzora úgy értelmezte az alkotást, hogy a reneszánsz perspektíva vonalrendszerét jeleníti meg. A Hypebeast cikke szerint ezt használják festészetben, szobrászatban és építészetben is, célja pedig az, hogy a lehető legpontosabban ábrázolni tudják a környezetet és a világot.

Ezek a vonalak ugyan nem jelennek meg a természetben, de a művészet világában igen, és ezeket szerette volna Strange és csapata visszahelyezni a valóságba.

Nyitó: Instagram/ian_strange