Karel Appel – Big Head Coming Down​ festmeny

​A Resident Art Fair idén nemzetközi alkotásokat is bemutat​

Idén is visszatér a Resident Art Fair, az eddigi évek egyik legsikeresebb művészeti vására. Idén az itthoni művészek alkotásai mellett külföldön is ismert, neves alkotók képei is helyet kapnak az új helyszínen, a Budapest Art Factoryban december 9. és 20. közt.


„Mióta Ákossal vásárokat rendezünk, célul tűztük ki a grafika népszerűsítését. Ez az elképzelésünk két év alatt beérett. A grafika egyre népszerűbb műfaj a fiatal gyűjtők és vásárlók körében. Egyre többen vásárolnak nyomatokat, mivel ezek eredeti, szignált és vitathatatlan kvalitású műalkotások, mégis egy festménynél jóval kedvezőbb áron lehet hozzájuk jutni, ráadásul egyfajta belépést jelentenek a gyűjtés világába."

– mondta Schneller János, művészettörténész, aki Bánki Ákossal együtt szervezi az eseményt.

Az eseményt immáron negyedik alkalommal tartják meg. Amellett, hogy a fiatal művészetkedvelők el tudnak jönni megtekinteni a képeket, az érettebb gyűjtők is ki tudják élni kíváncsiságukat, és szert tudnak tenni egy-egy új darabra.

A Collector's Selection" néven futó szekcióban olyan nemzetközű alkotók képei kerültek ki, mint a CoBrA csoport tagja Karel Appel, Corneille szitanyomatai vagy a második párizsi iskola alkotói közül Jean René Bazaine. De találkozhatunk majd Alfred Manessier, Maurice Estève és Hans Hartung, Mimmo Rotell, Mimmo Paladino és Italo Bressan műveivel is.

Ezt a különleges sort tarkítják még olyan magyar származású nemzetközi alkotók munkái, mint Victor Vasarely, Francoise Fiedler, Simon Hantai, Étienne Hajdu, Nicolas Schöffer, Sigismund Kolosvary, Bíró Antal és Konok Tamás.

A magyar sztárművészek közül Bortnyik Sándor MA mappájának néhány lapja, valamint Bak Imre, Nádler István, Kovács Attila, Lakner László, Fajó János, Hencze Tamás, Tót Endre, Szabados Árpád, Schwierkievicz Róbert és Hortobágyi Endre több műve is szerepel a kiállításon.

A kortárs részlegben ("Young and Fresh") nagyjából hatvan művész alkotásait tekinthetjük meg. Köztük helyet kapnak olyan tehetséges pályakezdők, akiknek ez a rendezvény nyújt elsőnek lehetőséget arra, hogy képeiket eladhassák, és megmutathassák a nagyérdeműnek. Erről így nyilatkozott Bánki Ákos, képzőművész:

„Rengeteg tehetséges fiatal, feltörekvő művészt ismerünk, akik viszonylag ritkán jutnak kiállítási lehetőséghez, mégis szeretnék, hogy művészetük a nézőkhöz és a vásárlókhoz eljusson."

Bánki Ákos és Schneller János, a rendezvény szervezői

Az új helyszín, a Budapest Art Factory (BAF) egy műteremház, ahol 2006 óta szerveznek nemzetközi programokat és kiállításokat nagytermükben. Jelenleg tizenegy művész számára biztosítanak megfelelő környezetet az alkotófolyamatokhoz. A kiállítás december 9-étől 20-áig lesz megtekinthető, minden nap kilenctől este nyolcig

Nyitókép: Karel Appel – Big Head Coming Down